Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ženy hladujú, aby sa mohli opíjať!
Zdielať na

Ženy hladujú, aby sa mohli opíjať!

Alkorexia alebo drunkorexia - hoci v našich končinách sa s takouto diagnózou, našťastie, zatiaľ veľmi nestretávame, vo svete už o nej hovoria ako o obrovskej hrozbe. Ide v podstate o kombináciu alkoholizmu a anorexie, ktorej prepadá čoraz viac mladých ľudí. Tí sa zo všetkých síl snažia udržať si štíhlu líniu, ale popri tom si chcú užívať divoké opilecké večierky. A tak si vyberajú medzi jedlom a alkoholom.

Pár kociek melónu a niekoľko jahôd - aj takto vyzerá jedálny lístok na celý deň niektorých mladých dievčat. Nesnažia sa takto schudnúť do plaviek - od jedla sa držia ďalej preto, aby sa mohli bez obáv z pribrania spiť do nemoty.

Alkohol ako hlavná strava

Osemnásťročná Nakhara, ktorej fotky obleteli svet, sa priznala k svojej príšernej životospráve - dva dni vôbec neje, aby neprijala žiadne kalórie. Na tretí deň to totiž dobehne množstvom alkoholu, a myslí si, že keby jedla i popíjala, priberala by. Práve takto vzniká alkorexia. "Celý týždeň neprijímajú potravu alebo ju zredukujú pred víkendom a potom sa snažia ten energetický príjem dobehnúť alkoholom, ktorý síce je zdrojom energie, ale je to prázdna energia. Nikam to nevedie, lebo svoj organizmus poškodzujú nedostatkom vitamínov, minerálnych látok a podobne," vysvetľuje choré zmýšľanie dievčat lekár a záchranár MUDr. Andreas Jusko.

Zapíjajú neriešený problém

Alkorexii alebo drunkorexii prepadajú najmä mladučkí Briti. Ako sa však dá vytušiť, nebýva za tým iba túžba po zábave.  "Ide o to, že ten človek nerieši nejaký vnútorný problém a vlastne tá alkorexia je následok neriešenia tohto problému," hovorí psychologička Monika Herdová. Mladí ľudia znášajú alkohol oveľa horšie ako dospelí a ešte v tínedžerskom veku si takto môžu zarobiť na celoživotné problémy. "Samozrejme súvisia s tým ďalšie zdravotné riziká, spojené už s alkoholizmom - ochorenie pečene, centrálnej nervovej sústavy a podobne," varuje MUDr. Andreas Jusko.

Aj slovenskí tínedžeri si vedia "dať do nosa"

A hoci sa u nás alkorexia ešte veľmi neskloňuje, s opitou mládežou majú naši lekári a záchranári, žiaľ, bohaté skúsenosti. "Naše výjazdy od piatka do nedele sú len o tom, že chodíme k ľuďom pod vplyvom alkoholu... A sú medzi nimi aj deti vekovej kategórie 15 až 17 rokov, ktorých je cez víkend plné mesto a pijú ako dúha,"  tvrdí MUDr. Andreas Jusko.
Je samozrejme aj na rodičoch, aby si všimli, že s ich ratolesťou sa deje čosi zvláštne. Z pasce menom alkorexia sa ale musí chcieť vyškriabať predovšetkým sama obeť.   "Keď chce viac iba rodič, nebude to fungovať, narazí na odpor," dodáva psychologička Monika Herdová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články