Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Letná búrka? Takto ju prežijete v zdraví
Zdielať na

Letná búrka? Takto ju prežijete v zdraví

Sme uprostred búrkovej sezóny. Je preto dobré sa informovať o počasí vopred a v prípade pravdepodobnosti búrky radšej výlet do hôr odložiť. Poskytneme vám ale aj zopár rád, čo robiť, keď vás hromy-blesky zastihnú niekde na hrebeňoch hôr, prípadne v lese.

Zabíja aj prúd v zemi

"Od posledného májového týždňa zasiahol blesk na Slovensku štyroch ľudí, dvoch sa podarilo zachrániť. Boli to dvaja mladí ľudia na lietavskom hrade," hovorí Boris Chmel z operačného strediska záchrannej služby.

Pri stretnutí človeka s obrovskou silou prírody treba mať naozaj šťastie. "Keď trafí priamo do človeka, tak to je úplne jasná záležitosť. Stávajú sa aj prípady, že to človeka len omráči a vlastne skoro nič sa mu nestane. Niekedy môže zabiť aj prúd, ktorý ide už v zemi," tvrdí meteorológ Eugen Lexmann.

Okrem predpovede počasia sa treba riadiť aj tým, čo ľudia odpozorovali po stáročia- búrky a blesky v našich veľhorách hrozia najmä v poobedňajších hodinách. "To je úplná zásada pre vysokohorskú turistiku alebo horolezectvo, že sa na túry chodí včas ráno, ešte v noci, tak aby už predpoludním boli ľudia na zostupe," dodáva Lexmann. Keď vás predsa len zastihne búrka niekde na kopcoch či hrebeňoch hôr, môžete sa pokúsiť znížiť riziko zásahu bleskom.

Zbaviť sa kovu a telefónu

"Treba si v tom teréne čupnúť, aby sa zmenšila výška, treba vytiahnuť všetky kovové predmety, samozrejme dať nohy k sebe, pokiaľ máte mobil alebo rádio, treba tieto veci vypnúť," hovorí Chmel. "Zásadná vec je taká, že ten výboj sa odohráva medzi oblakom a zemou a hľadá si cestu najmenšieho odporu, čiže najkratšiu dráhu a podľa možností, čo najvodivejšiu," tvrdí Lexman.

Stará rada nestáť pod osamoteným stromom, platí. Nie každý strom je ale rovnako vlhký, vodivý a teda nebezpečný počas búrky. "Taká vŕba je určite horšia ako nejaký dub," povedal Lexman. Ak ste nablízku, keď niekoho zraní blesk, neváhajte. "Treba zavolať na linku 155 a podľa pokynov záchranárov sa treba pokúšať oživovať tohto človeka, keď nie je pri vedomí," dodal Chmel.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články