Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Milujete jazerá? V týchto je podľa hygienikov voda OK...
Zdielať na

Milujete jazerá? V týchto je podľa hygienikov voda OK...

Kúpalisko - nič pre vás? Radšej prírodná voda, piesok medzi prstami, kamienky pod dekou a vôňa zelene? V tom prípade sa môžete obrátiť na jedno z 33 prírodných jazier, ktoré hygienici skontrolovali a opečiatkovali ako nezávadné. Nie všetky totiž spĺňajú prísne hygienické normy. Viac už prezradí reportérka Soňa Chotárová.

K dispozícii je 33 jazier na Slovensku

Horúčavy lákajú k vode. Kto by odolal, keď sa cez deň musí potiť v práci, či cestovať v dusnom autobuse? Schladiť sa však hocikde nie je vhodné a bezpečné. Nie všetky prírodné jazerá spĺňajú stanovené normy a preto neboli do zoznamu vhodných vôd zaradené.

Monitoringu vody pre kúpaciu sezónu roka 2012 vyhovelo len 33 prírodných jazier. Voda vyšla ako vhodná a ľudia nemusia mať obavy as v nej okúpať.

Ktoré vyhoveli a čo je s Draždiakom...

Najviac - až deväť prírodných kúpalísk má Banskobystrický kraj. O jedno menej má Prešovský kraj. V šiestich jazerách sa okúpete v Košickom a obyvatelia Bratislavského kraja si musia vystačiť so štyrmi jazerami. V Trnavskom kraji normy splnili tri jazerá. Trenčiansky a Žilinský kraj majú vyhovujúcu vodu na kúpanie len v jednom jazere.

Kúpanie v lokalitách,  ktoré nie sú v zozname, sa neodporúča - jedine na vlastné riziko. A hoci napríklad jazero na najväčšom bratislavskom sídlisku sa v zozname nenachádza, denne je plné ľudí. Podľa hygienikov sa v ňom v minulosti objavili sinice, teraz ale kvalitou vody na kúpanie vyhovuje...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články