Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VAROVANIE. Pozor na búrky a horúčavy, ide o život!
Zdielať na

VAROVANIE. Pozor na búrky a horúčavy, ide o život!

Tento týždeň nemožno nazvať inak ako tropický. Kolapsy a dokonca i smrť - to je odvrátená tvár leta. Rozpálený vzduch s teplotami nad 35 stupňov a nedostatok tekutín si už vyžiadali svoju daň. Záchranári hlásia viac než 120 vážnych zásahov.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Varovanie meteorológov

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred búrkami na takmer celom území Slovenska okrem východu krajiny. Výstraha prvého stupňa platí dnes od 11:00 do 20:00. V niektorých okresoch, ako napríklad v okrese Žarnovica, Žiar nad Hronom alebo Detva výstraha platí od 6:00 do 15:00.

Búrky predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Môžu byť s nimi spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

SHMÚ tiež varuje pred vysokými teplotami v časti južného Slovenska a tiež na východe krajiny. Výstraha prvého stupňa platí od 12:00 do 19:00 a teploty môžu dosahovať 32 až 34 stupňov Celzia. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je však v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

V práci má -18 stupňov

Zistili sme, že ľudia v niektorých profesiách už našli spôsob, ako sa s takýmto teplom vyrovnať. Zmrzlinárovi Tulipovi pôvodom z Macedónska, je čo závidieť. Aj on sa totiž  mohol pri horúcich 35-kách osviežiť sladkou zmrzlinou. "Najviac  ide višňová," prezradil.

A táto profesia dnes plavčíkom umožnila to o čom mohli mnohí len snívať. "No keď mi je teplo, sa osviežim," hovorí plavčík. Raj na zemi má aj Peter Bankovič. Pracuje totiž v atypickej dielni, kde tvorí sochy z ľadu. "Momentálne tu máme -18°C," hovorí.  

Upravili pracovnú dobu

Na niektorých úradoch dokonca upravili pracovnú dobu. "Úradníci nastúpili do práce skôr," tvrdí hovorca miestneho úradu Marek Tettinger. V Bratislave podobne ako v iných európskych metropolách dokonca nasadili  mesta mobilnú cisternu s pitnou vodou.

"Táto voda je priamo zdroja Rusovce-Ostrovné Lúčky-Mokrá," informoval hovorca primátora Ľubomír Andrássy. "Vieme pitný režim zabezpečiť aj v iných kútoch Bratislavy," tvrdí Zenom Mikle, hovorca BVS. V Maďarsku rozdávajú vodu cestujúcim na väčších železničných staniciach v plastových flašiach. Na tej budapeštianskej išli doslova na dračku.Obmedzili tam dokonca predaj tradičných langošov, lebo aj tam teploty presahovali 35 stupňové hodnoty.

"Pitná voda z vodovodu je najvhodnješia, najprirodzenejšia," hovorí Mudr. Soňa Bohunská.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy