Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vodu z vodovodu nepoužívajú, je v nej veľa arzénu
Zdielať na

Vodu z vodovodu nepoužívajú, je v nej veľa arzénu

Zdroj: idnes.cz

Analýza vody z verejného vodovodu totiž ukázala, že niekoľkonásobne prekračuje povolené hodnoty arzénu.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici totiž po analýze vody z verejného vodovodu, upravovanej v úpravni pre obec Pohronský Bukovec zistil, že niekoľkonásobne prekračuje povolené hodnoty arzénu. Viacnásobné zvýšenie povoleného obsahu arzénu vo vode môže mať pri jej dlhodobom pití vážne následky na zdravie obyvateľov.

"Do Pohronského Bukovca dovážame vodu v cisterne od piatka, hoci sme ešte oficiálne stanovisko z RÚVZ nedostali. Aj počas víkendu sme zabezpečili dostatočné množstvo zdravotne bezchybnej pitnej vody na hromadné zásobovanie obyvateľov tejto obce. Tak to bude dovtedy, kým problém nevyriešime," informovala referentka marketingu a komunikácie Veolia, a.s., Erika Koscová.

Dovážanie dostatočného množstva vody na zásobovanie 101 obyvateľov Pohronského Bukovca potvrdil aj jeho starosta Igor Šagát. Dodal, že vodári cisternu pristavujú takmer uprostred obce pred obecným úradom.

Starším ľuďom, ktorí majú problém si ju domov doniesť, pomáhajú príbuzní, alebo susedia. Ani Obecný úrad ešte nedostal písomné stanovisko RÚVZ o opatreniach, ktoré nariadil. Obec preto bude s vodármi o ďalšom spôsobe zásobovania vodou rokovať po tom, ako dostane oficiálne stanovisko od zdravotníkov.

RÚVZ rozhodol v piatok o uložení povinnosti pre Veoliu zabezpečiť dostatočné množstvo zdravotne bezchybnej pitnej vody na hromadné zásobovanie obyvateľov obce Pohronský Bukovec. Toto rozhodnutie platí od jeho doručenia až do odstránenia nedostatkov, ktoré boli dôvodom vydania spomínaného opatrenia, informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

Hodnoty arzénu vo verejnom vodovode boli predtým po úprave vody v Pohronskom Bukovci v norme. Až v poslednom období sa jeho množstvo zvýšilo, čo potvrdili opakované laboratórne analýzy vody. Úpravne vody na znižovanie obsahu arzénu v pitnej vode pre skupinový vodovod Jasenie – Predajná – Nemecká a pre vodovod obce Podbrezová v okrese Brezno sú dostatočne účinné. Hodnoty arzénu z nich v upravovanej vode neprekračujú povolenú hodnotu.

V okrese Brezno sú niektoré verejné vodovody zásobované z podzemných vodných zdrojov, ktoré majú zvýšený obsah arzénu, takže sa voda musí upravovať v úpravniach. Arzén sa do vody, podobne ako do vody pre Pohronský Bukovec, vyplavuje z geologického podložia, čomu sa nedá zabrániť.

Zdielať na