Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
5 rokov a dosť! Pacientom so sklerózou Slovensko stoplo liečbu
Zdielať na

5 rokov a dosť! Pacientom so sklerózou Slovensko stoplo liečbu

5 rokov a dosť - presne takto pristupuje slovenská medicína k liečbe sklerózy multiplex. Pacientom, u ktorých sa choroba počas piatich rokov neprejaví alebo sa ich stav zlepší, už lekári nesmú predpisovať ďalšie lieky. Eurokomisia preto na Slovensko vyslala varovný signál.

Choroba bez výrazných prejavov nepotrebuje lieky

Skleróza multiplex je zápalové ochorenie centrálneho nervového systému, ktoré napáda mozog, miechu a zrakové nervy. Diagnostikovali ju aj našej diváčke, pani Janke. "Mala som liečbu 10 rokov a po desiatich rokoch mi ju zobrali," tvrdí.

Dôvod? Na ministerstve niekto rozhodol, že ak sa pacientovi 5 rokov ochorenie výraznejšie neprejaví, liečbu jednoducho nepotrebuje. Poisťovňa lieky už viac nepreplatí. "Je to totálna anomália, aby nám po 5 rokoch zobrali liečbu, pretože sme dobre liečení.... To sa proste nikde vo svete nerobí," potvrdila aj Jaroslava Valčeková zo Združenia sclerosis multiplex.

Pacienti majú strach

Skleróza multiplex sa totiž žiadnymi liekmi vyliečiť nedá, no dá sa pomocou liekov udržiavať pod kontrolou. Pacienti, ktorým zoberú liečbu, neostáva nič iné ako čakať, kým sa ochorenie opäť neprejaví.

Problém je však v tom, že lieky už nemusia zabrať tak ako predtým, prípadne ochorenie sa dostane do takého štádia, na ktoré sa už liečba vôbec nepredpisuje. "Sa splnil cieľ, poisťovňa ušetrila," komentuje pacient a farmakológ Roman Hudec. Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej však túto otázku už kategorizačná komisia rieši...

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články