Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vysoký vek nie je za volantom prekážka. Máme dôkaz!
Zdielať na

Vysoký vek nie je za volantom prekážka. Máme dôkaz!

Aby sme si mohli beztrestne sadnúť za volant, musíme mať minimálne 18 rokov. Hornú vekovú hranicu zákon presne nevymedzuje. Do koľkých rokov sú však seniori schopní šoférovať? My vám ukážeme, že to môže byť aj v stovke.

Pán Emanuel sedel prvýkrát za volantom ešte pred svojou dvadsiatkou. Odvtedy najazdil státisíce kilometrov a za volant si sadá pravidelne ešte aj dnes, hoci len nedávno oslávil sté narodeniny. "Pre mňa to je ako pre malého chlapca, že sa s autíčkami bavím," hovorí vodič veterán Emanuel Šmídl.

Jazdí bez pokuty

Tento sympatický pán na svojom štvorkolesovom tátošovi brázdi cesty v okolí Sabinova a Prešova. Jazdí pozorne a vždy podľa predpisov. Počas desiatok rokov za volantom dokonca nedostal ani jednu pokutu. "Som ešte nemal, nie, chvalabohu," skonštatoval.

Jazda autom je pre neho koníčkom, ktorý si môže aj vo svojich rokoch do sýtosti vychutnať. Platnosť vodičského preukazu totiž od veku nezávisí. "Podmienkou je, aby vodiči nad 65 rokov pravidelne každý rok doložili doklady o zdravotnej spôsobilosti na vedenie vozidla," vysvetlil prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Aj zdravie ho poslúcha

Tomuto čerstvému jubilantovi nielenže nikdy nechýba optimizmus a dobrá nálada, jeho fyzickú kondíciu by mu mohli závidieť aj oveľa mladšie ročníky. Napriek vysokému veku neberie žiadne lieky a dokonca nemá ani problémy so sluchom či zrakom.

Podľa slov pána Emanuela, ktorý toho na cestách prežil skutočne neúrekom, však šoférovanie nie je žiadna maličkosť. Ak si ho chcete vychutnávať tak dobre a možno aj tak dlho ako on sám, má pre vás niekoľko cenných rád. "Dávať pozor hlavne, nejazdiť veľkou rýchlosťou a snažiť sa chodiť ako sa chodiť má," zhrnul.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy