Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zúfalí onkopacienti! Nový liek je pre nich pridrahý...
Zdielať na

Zúfalí onkopacienti! Nový liek je pre nich pridrahý...

Predstavte si, že máte ukrutné bolesti a váš lekár vám ponúkne liečbu, ktorá vás bolestí zbaví. No pozor! Za liek si musíte priplatiť nemalú sumu... To by nebol problém keby sme hovorili o nádche, no v tomto prípade ide o rakovinu a často o pacientov v dôchodkovom veku.

Pacienti majú veľké bolesti

Pani Marta bojuje s rakovinou už dlhé roky. Prednedávnom sa jej stav skomplikoval, kvôli kostným metastázam má veľké bolesti. Lekár jej preto ponúkol novú liečbu s doplatkom 46 eur. S novým liekom by tak pani Marta musela nechať v lekárni 100 eur. Čo je pri 350 eurovom dôchodku vysoká suma.

Podľa odborníkov je síce momentálne na trhu aj iná liečba, no je založená na úplne inom princípe. A hlavne nerieši vraj podstatu problému, iba jeho následky. "Je to neštandardné, minimálne v strednej Európe," potvrdil Federico Goncalves z Fakultnej nemocnice v Bratislave.

Zdravotné poisťovne základnú liečbu tak ťažkých diagnóz ako sú onkologické, hradia v plnej výške. "Respektíve v skupine je vždy minimálne jeden liek bez doplatku," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková.

Jedno riešenie ale existuje...

Lekári sú preto prekvapení, prečo to tak nie je aj v prípade tejto liečby, keďže ide o úplne novú molekulu. "Takýto mechanizmus účinku má jediný liek na Slovensku," vysvetlila Beáta Špániková z Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave.

Podľa zdravotnej poisťovne však istá skupina pacientov má nárok na to, aby im poisťovňa poplatky vrátila. A to v prípade, ak pacient splní všetky zákonom stanovené požiadavky a doplatky za lieky u neho za tri mesiace prekročia sumu 30 alebo 45 eur. Otázne však je, či si pacienti môžu dovoliť čakať 3 mesiace.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články