Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
UNIKÁT. Táto rímska misa sa našla u nás
Zdielať na

UNIKÁT. Táto rímska misa sa našla u nás

Slovensko sa môže pochváliť množstvom unikátnych archeologických nálezov. Príkladom je dvetisíc rokov stará rímska misa na ovocie, ktorá je v takom zachovalom stave, v akom ju vlastní Slovenské národné múzeum – Archeologické múzeum. Misa je jedinou na svete a unikátna je aj svojím až neuveriteľným príbehom.

Misu však niekto najprv ukradol. "Našli ju ľudia, ktorí kopali piesok. Ešte pred II. svetovou vojnou," hovorí Viliam Turčan z Archeologického múzea v Bratislave. Objavili ju v hrobe germánskeho náčelníka.

Nebola kompletná

"Nevedeli, čo našli, takže niektoré veci rozlámali a až po II. svetovej vojne sa postupne niektoré z tých vecí začali dostávať do múzeí," tvrdí Turčan. Tak sa zachránila aj misa, ktorú archeológovia volajú jej pôvodným antickým názvom - lanx.

Od 50-tych rokov minulého storočia bola teda v múzeu. Ale nekompletná. Na to, že z nej existuje ešte minimálne jeden kus sa prišlo až o viac ako 40 rokov neskôr.

Po rokoch sa opäť stretli

V decembri 1996 sa na aukcii známej dražobnej siene objavilo držadlo. A vďaka náhode sa prišlo na to, že patrí k lanxu. "Na tej aukcii bol jeden americký archeológ, ktorý bol zorientovaný v dobe rímskej, pochopil o čo ide," hovorí Turčan. 

O mise však vtedy nevedel. Ale o pár rokov sa v Nemecku konala veľká výstava strieborného riadu z doby rímskej a tam sa lanx opäť po rokoch stretol so svojím držadlom.

Nakoniec sa našli

Archeológovia si totiž pri inštalácii všimli, že obidva kusy sú strieborné s pozlátenými časťami a majú rovnaký motív zdobenia na okrajoch. A tak chytili misu, držadlo a začali hľadať. "A zistili, že to presne sadlo," dodal Turčan.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články