Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
O dovolenke pri mori môžu naši dôchodcovia iba snívať
Zdielať na

O dovolenke pri mori môžu naši dôchodcovia iba snívať

Mladí si niekoľko dní ďaleko od domova, na bielom piesku pri azúrovom mori, doprajú. Oveľa horšie sú na tom dôchodcovia. Aj keď celý život poctivo pracovali, mnohí z nich prežívajú od penzie k penzii a o peknej dovolenke môžu iba snívať.

"Ja to momentálne neriešim, lebo na to jednoducho nemám! Mám taký dôchodok, že z neho nie je možné našetriť na dovolenku," konštatuje dôchodkyňa Marta. Po zaplatení všetkých povinných poplatkov jej z dôchodku 400 eur zostanú peniaze, tak maximálne, na kávu v centre Bratislavy. Nie však na dovolenku pri mori!

Naši dôchodcovia môžu iba tíško závidieť

"Keď to môžem porovnať so zahraničnou klientelou, napríklad už len so susedmi v Českej republike, tak naše percento pri mori dovolenkujúcich dôchodcov je omnoho nižšie. A keď to chcem porovnať ešte viac so západom, s nejakým Nemeckom alebo Rakúskom, tak tam je to už úplne neporovnaľné," tvrdí Petra Mydlová, manažérka predaja zájazdov. "Minulý rok som ešte pracovala, tak to bolo veľmi fajn. Ten dôchodok bol síce smiešny, ale k tomu som mala vlastne ešte raz toľko za brigády," pokračuje dôchodkyňa Marta.

Štát prispieva dôchodcom na dovolenku 50 eurami

Na dovolenku si náš dôchodca teda dokáže našetriť.  A to tak, že pôjde znova pracovať... Štát preto podáva pomocnú ruku a seniorom dáva na rekreáciu príspevok vo výške 50 eur...  "Na dotáciu má nárok iba ten dôchodca, ktorý je poberateľom dôchodku a nepracuje. A takisto má  nárok na dotáciu alebo na zľavnený pobyt iba jedenkrát do roka," oznamuje Daniela Šulcová z mediálneho odboru  Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Dotácia platí len na domácu dovolenku

A ešte jedna podmienka - pobyt sa musí uskutočniť na Slovensku! Ak si chce teda dôchodca oddýchnuť v zahraničí, ale rád by využil aj príspevok od štátu, na ktorý má nárok, musí sa rozhodnúť, čo mu je prednejšie. "Myslím si, že každá cestovná kancelária by uvítala a určite aj seniori, pokiaľ by bol ten príspevok väčší. Či už by to dala poisťovňa, alebo naša vláda," dodáva Petra Mydlová, manažérka predaja zájazdov. "To už nie je otázka na toto vedenie, ale na tých, čo prídu po nás," kontruje Daniela Šulcová z mediálneho odboru  Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

K moru sa treba vybrať mimo sezóny

Pre seniorov sú najvýhodnejšie pobyty pri mori mimo sezóny. "Pre seniorov máme celoročne pripravené zľavy. Ale napríklad na apríl je pripravená špeciálna seniorská zľava až do výšky tridsiatich percent," hovorí Eleonóra Fedorová, generálna riaditeľka cestovnej kancelárie. "Napríklad do Egypta, kde sa už teraz dá kúpať a kde je veľmi pekné počasie, sa dá dostať za tých 300, 350 eur, vrátane všetkých poplatkov," dodáva Petra Mydlová, manažérka predaja zájazdov.

O dovolenke pri mori môžu dôchodcovia častokrát  iba snívať

ISIFA

Súvisiace články