Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dovolenka na splátky? Slováci radšej platia v hotovosti
Zdielať na
Ekonomika

Dovolenka na splátky? Slováci radšej platia v hotovosti

Zdroj: Flickr/ilustračné

O dovolenku na splátky majú záujem menej ako tri percentá klientov cestovných kancelárií

Uvedený trend však podľa nesúvisí s terajšou hospodárskou recesiou, ale schopnosťou väčšiny obyvateľstva dopriať si dovolenku. Podľa klientov CK nie je totiž cena dovolenky v Chorvátsku alebo Taliansku takou vysokou položkou, aby si ju z hľadiska disponibilného rodinného rozpočtu nedokázali zaplatiť cash flow.

A to aj mladí ľudia a študenti, ktorí na to, aby si užili leto, neraz brigádujú. Nemajú problém zaplatiť si 5-dňový pobyt pri mori v cene 200 alebo 300 eur (6025 alebo 9037 Sk) a zrátajú si, že splátkový systém im dovolenku predraží. "V súčasnosti sú ceny zahraničnej dovolenky prijateľné a neohrozujú rozpočet klientov CK," dodal viceprezident SACKA Stanislav Macko.

Podľa neho dovolenky na splátky v SR rozbehla úverová spoločnosť Home Credit Slovakia. Tá oznámila v roku 2009 pokles záujmu o spotrebiteľské úvery na nákup dovoleniek. V minulých rokoch platilo, že blížiaca sa sezóna letných dovoleniek už tradične v máji zvýšila záujem o úvery na nákup zájazdov. Podľa spoločnosti rekordné hodnoty nákupu dovoleniek na úver z obdobia pred letom 2008 teraz nepadli.

"Slováci boli v máji opatrnejší, pred nákupom dovolenky viac rozmýšľali. Počet zmlúv, ktoré sme v máji uzavreli na nákup dovolenky na splátky, sa medziročne znížil o desiatky percent. V priemere si Slováci na dovolenku požičali 550 eur (15.569 Sk), čo je o 14 percent menej než vlani v máji," spresnil riaditeľ obchodu a. s. Home Credit Slovakia Vojtěch Ščevík.

Záujem o nákup dovoleniek na splátky v roku 2009 je podľa divízie Quatro spoločnosti Consumer Finance Holding porovnateľný s minulým rokom.

K splátkovým spoločnostiam, ktoré ponúkajú zahraničný pobyt na splátky iba prostredníctvom internetových poskytovateľov, sa v tomto roku pridala aj Cetelem. "Dosiaľ sme zaznamenali zhruba dvojnásobný nárast poskytnutých úverov na financovanie dovoleniek. Klienti najčastejšie využívajú produkt s možnosťou doplatiť úver bez navýšenia počas obdobia splácania," oznámila bez konkrétnych číselných údajov spoločnosť Cetelem.

Zdielať na

Najčítanejšie správy