Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jar je tu! Vrátil sa k nám prvý bocian
Zdielať na

Jar je tu! Vrátil sa k nám prvý bocian

Jar ešte na Slovensku oficiálne nezačala. Jej prvé "lastovičky" sú však už tu. Ornitológovia zaznamenali prílet takmer 20-tich sťahovavých druhov. Najdlhší let má za sebou už aj prvý bocian.

Bocian je dobrý letec

Ako prvé k nám prileteli škorce, škovránky alebo cíbiky chochlaté. Tie to mali na Slovensko najbližšie. Zimujú totiž v Európe. Z  Južnej Afriky si to k nám namieril už aj Bocian biely. Dospelé jedince sú schopné prekonať aj 10 000 km. Samotný let trvá 2 až tri mesiace. Počas neho si však doprajú aj odpočinok.

Prvý tohtoročný bocian bol zaznamenaný pri Devínskej Novej Vsi 9.3. minulý týždeň v piatok. V sobotu ho nasledoval Bocian čierny. Na početnejšiu skupinu tohto druhu sa môžeme tešiť na prelome marca a apríla.

Lastovičky majú ešte čas...

Bociany biele patria medzi tie druhy vtákov, ktoré sú verné svojmu hniezdisku, čiže dlhé roky sa vracia bocianí pár na to isté miesto. Na lastovičky si však ešte budeme musieť chvíľku počkať.

Lastovičky prilietajú v období kedy už majú vhodné podmienky najmä na dostupnú potravu vo forme hmyzu. Gro príletu je koncom marca a začiatkom apríla. Prílet jednotlivých druhov môžete sledovať aj na stránke www.vtaky.sk v sekcii Jarné prílety. Posledné vtáky môžeme očakávať v máji.

Bocian_lietanie_hniezdo_príchod na Slovensko

ISIFA

Súvisiace články