Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aj sliepky vedia, čo je to empatia
Zdielať na

Aj sliepky vedia, čo je to empatia

Zdroj: TV JOJ

Domácie sliepky nie sú len také bezduché operence, ako si ľudia doteraz mysleli. Nový výskum u nich odhalil fyziologické procesy a zmeny správania, ktoré sú základom empatie.

Výskum sliepok robili vedci z Bristolskej univerzity. Pomocou špeciálnych technických zariadení stresovali kuriatka a sledovali reakcie ich matiek. Pri jednom experimente ich napríklad ofukovali prúdmi vzduchu. Ukázalo sa, že dospelé sliepky na nepokoj kuriatok reagovali zvýšením srdcového tepu a poklesom teploty očí. Okrem toho reagovali zvýšením pozornosti a zvukovými prejavmi smerom ku kuriatkam.

Takéto reakcie sú považované za indikátory emocionálnych reakcií zvierat. Podľa vedcov to dokazuje, že sliepky znepokojuje rozrušenie iných zvierat, v tomto prípade ich kuriatok. To znamená, že vykazujú jeden zo základných prvkov empatie - schopnosť vnímať, vžiť sa a zdieľať emocionálne stavy iných.

Výskumníci použili sliepky zámerne. Pri komerčnom chove totiž tieto vtáky žijú v tesnom kontakte s ostatnými a zažívajú veľké stresy a bolesti. Ukazuje, že to môžu emocionálne prežívať, aj keď sa to netýka priamo ich.