Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hrozí kolaps nemocníc, chýbajú 2 milióny eur
Zdielať na

Hrozí kolaps nemocníc, chýbajú 2 milióny eur

Nebude na lieky a zdravotnícky materiál a nakoniec na to doplatí pacient. To je vyjadrenie Asociácie nemocníc, ktorá sa momentálne pasuje so zvýšenými platmi lekárov a sestier. V utorok vyzvala vládu, aby okamžite začala riešiť situáciu, inak v máji nemocnice skolabujú.

Ide o 2 milióny eur. Túto sumu potrebujú nemocnice na zvýšenie platov lekárov a sestier. 

Súkromné si dávajú načas

"Predstavuje čiastku 82,83 percent zo všetkých príjmov, ktoré získavame zo zdravotných poisťovní," hovorí Daniela Prševicová z Asociácie nemocníc Slovenska. Suma sumárum na chod nemocním vraj riaditeľom nezostane ani 20 percent z rozpočtu. "Do tých 17 percent sa predsa nemôže zmestiť energia, lieky a materiál," pokračuje Prševicová.

Všeobecná zdravotná poisťovňa im síce platby za hospitalizácie a výkony zvýšila, no súkromné poisťovne tak vraj doteraz neurobili.

50 miliónov eur z rozpočtu

Nemocnice tvrdia, že pokiaľ sa nenájde riešenie, už v máji nebudeme mať na nákup liekov a zdravotníckych pomôcok. Riešenie vidia v navýšení platieb od poisťovní, ako aj uvoľnenie 50 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

"Ministerstvo zdravotníctva v tejto chvíli neuvažuje o uvoľnení tejto rezervy. Nemocnice musia hľadať rezervy vo svojom vnútri," tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová. 

Inými slovami mali by šetriť na nákupe liekov a materiálu.

Riešiť to bude nový minister

"V týchto nemocniciach, ktoré zastupujeme tie šetriace procesy už za posledných 8 rokov prebehli a priestor je minimálny," hovorí Marián Petko z Asociácie nemocníc Slovenska.

Situáciu by sčasti mohlo zlepšiť ďalšie navýšenie platieb zo všeobecnej zdravotnej poisťovne už v apríli, no týmto sa bude musieť urgentne popasovať  nový minister zdravotníctva.

ISIFA

Súvisiace články