Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lekári plánujú migráciu do Nemecka
Zdielať na

Lekári plánujú migráciu do Nemecka

Slovensko opäť čaká masívny odchod mozgov. Horšie je, že by to mali byť lekári, ktorých už teraz nemecké nemocnice lákajú na lukratívne pozície. Podmienkou nie je ani znalosť cudzieho jazyka. Môžu sa ho vraj naučiť v praxi.

Zarobia aj 4000 eur

"Ide o anesteziológov, chirurgov, určite aj gynekológov," tvrdí Martin Engel zo zväzu českých lekárov.

Podobné náborové dni, aké budú pre lekárov v marci v jednom z bratislavských hotelov, boli v susednom Česku už trikrát. Len v minulom roku sa takto v Nemecku uchytilo 200 zdravotníkov. Takzvané Job days sú však určené aj študentom lekárskych fakúlt, či zdravotníckemu personálu.

"Absolvent lekárskej fakulty u nás dostane aj 3000, niekedy 3500 eur. So službami navyše sa môže dostať na úroveň 4000 €," tvrdí personálny manažér Randlof T. Kunert. 

Nutná je úroveň B2

Slovenskí lekári, ktorí u nás štrajkovali práve pre nízke ohodnocovanie, budú pravdepodobne nemeckej ponuke ťažko odolávať. Platy sú tam totiž pre našinca viac než lukratívne a čo je zaujímavé, medzi domácim a cudzím špecialistom tam nerobia rozdiely.

"Buď si dohodne miesto s polročným odkladom tak, že si doma absolvuje intenzívny kurz, aby mal aspoň úroveň B2. Ale je možné aj to, že nastúpi hneď a počas tej praxe zloží skúšku," vysvetlil Engel.

ISIFA

Súvisiace články