Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
207 nezvestných! Blízkych vyhrabávajú rukami!
Zdielať na

207 nezvestných! Blízkych vyhrabávajú rukami!

Zdroj: REUTERS

Po najhorších zosuvoch pôdy v Brazílii za niekoľko desaťročí je stále nezvestných najmenej 207 ľudí, informovali v stredu miestne úrady. Prírodná pohroma v horskom regióne severne od Ria de Janeiro si podľa poslednej bilancie vyžiadala už 741 obetí na životoch.

Prvý oficiálny zoznam nezvestných od tragédie spred týždňa, ktorý zverejnila štátna prokuratúra v Rio de Janeiro, naznačuje, že konečný počet obetí by sa mohol priblížiť k 1000 mŕtvym.

Miestni predstavitelia v najhoršie postihnutých mestách Teresópolis a Nova Friburgo uviedli, že nezvestných ľudí je najmenej 300. Predpokladajú, že mnohých z nich pochovali lavíny bahna pri náhlych záplavách, ktoré zničili stovky domov.

"Niektoré rodiny sú natoľko zničené, že už nikto nemôže potvrdiť, kto je nezvestný," povedal hovorca úradu civilnej obrany v Nova Friburgo, kde prišlo o život najmenej 345 ľudí.

Bilancia obetí neustále rastie, keď sa záchranári dostávajú do izolovaných oblastí a nachádzajú ďalšie telá v troskách domov zničených po intenzívnych dažďoch na juhovýchode Brazílie z minulého týždňa.

Armáda pomocou vrtuľníkov odváža ľudí, čo prežili, a pomáha im vyhrabať telá zo zruinovaných budov. V oblastiach ohrozených novými zosuvmi pôdy sú podľa predpokladov stále stovky ľudí, odrezaných od sveta po zničení ciest a mostov alebo odmietajúcich opustiť domovy pre obavy z rabovania.

REUTERS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy