Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Clintonová ohlásila nové sankcie voči Severnej Kórei
Zdielať na
Zahraničie

Clintonová ohlásila nové sankcie voči Severnej Kórei

Washington dúfa, že tak zamedzí nelegálnym aktivitám, ktoré pomáhajú financovať severokórejský nukleárny program.

Nové sankcie budú špecificky zamerané na zmrazenie aktív lídrov izolovaného komunistického režimu v Pchjongjangu. Washington dúfa, že tak zamedzí nelegálnym aktivitám, ktoré pomáhajú financovať severokórejský nukleárny program.

Clintonová počas návštevy juhokórejského Soulu potvrdila pripravenosť vrátiť sa k zablokovaným šesťstranným jadrovým rozhovorom v prípade, ak KĽDR vyšle v tomto smere pozitívne signály. Podľa Clintonovej sa tak ale doposiaľ nestalo.

Šéfku americkej diplomacie sprevádza počas návštevy Južnej Kórey aj minister obrany USA Robert Gates. Spoločne s juhokórejskými rezortnými kolegami vyzvali Pchjongjang, aby sa vzdal vývoja atómových zbraní. V reakcii na marcové potopenie juhokórejskej lode varovali, že prípadné ďalšie útoky voči Južnej Kórei budú mať "vážne dôsledky".

Juhokórejský minister obrany Kim Te-jong vyjadril presvedčenie, že v KĽDR existuje vysoká pravdepodobnosť náhlej zmeny. Soul podľa neho pripravuje vlastné opatrenia voči Severnej Kórei v koordinácii so Spojenými štátmi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy