Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ruskí špióni sa nedostali k tajným informáciám
Zdielať na

Ruskí špióni sa nedostali k tajným informáciám

Zdroj: TASR

Podľa hovorcu Bieleho domu sa im to nepodarilo ani po desiatich rokoch snaženia.

Hovorca zároveň uviedol, že vzájomná výmena špiónov medzi USA a Ruskom je úspechom americkej diplomacie v záujme zlepšovania vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom.

Na margo celej situácie sa v nedeľu vyjadril aj minister spravodlivosti Eric Holder. Ten objasnil dôvod, prečo americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) voči utajeným špiónom zasiahol až po 10 rokoch monitorovania ich činnosti. Ako upresňuje Holder, hrozilo, že jeden z nich odíde do Francúzska a odtiaľ do Ruska, báli sa, že by ho "nadobro stratili".

Piatková výmena špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi bola najväčšou od skončenia studenej vojny. Americké lietadlo priviezlo desať ruských špiónov, ktorých pozatýkali minulý mesiac v amerických mestách a vo štvrtok hromadne predviedli pred federálny súd v newyorskej časti Manhattan. Všetci obvinení priznali, že v USA pracovali ako tajní agenti pre Moskvu.

Rusko v rámci dohody prepustilo štyri osoby vrátane zbrojného analytika Igora Sutjagina, ktorého v roku 2004 odsúdili na 14 rokov za špionáž pre Washington. Ruský prezident Dmitrij Medvedev udelil všetkým milosť po písomnom priznaní ich viny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy