Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Výmena špiónov dopadla úspešne
Zdielať na
Zahraničie

Výmena špiónov dopadla úspešne

Zdroj: TASR/Matthias Schrader

Piatková výmena špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi je najväčšou od skončenia studenej vojny

Ministerstvo však neuvádza cieľovú destináciu lietadla, ktoré po výmene na viedenskom letisku Schwechat odletelo na neznáme miesto. Britské médiá predtým informovali o jeho medzipristátí na vojenskej základni Brize Norton na juhu Anglicka, odkiaľ neskôr pokračovalo v lete naprieč Atlantickým oceánom.

Podľa nemenovaného predstaviteľa USA, na ktorého sa odvoláva tlačová agentúra AP, z lietadla na základni vystúpili dvaja zo štyroch prepustených Rusov. Ruské lietadlo s osobami zadržanými v USA medzitým pristálo v Moskve.

"Spojené štáty úspešne presunuli 10 ruských agentov do Ruskej federácie a Ruská federácia prepustila štyroch jednotlivcov, ktorí boli uväznení v Rusku," vyhlásilo americké ministerstvo. "Výmena týchto jednotlivcov sa uskutočnila v rakúskej Viedni a bola zavŕšená." Vyhlásenie je prvým oficiálnym potvrdením operácie zo strany amerických úradov.

Piatková výmena špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi je najväčšou od skončenia studenej vojny. Americké lietadlo priviezlo ruských špiónov, ktorých pozatýkali minulý mesiac v amerických mestách a vo štvrtok hromadne predviedli pred federálny súd v newyorskej časti Manhattan. Všetci obvinení priznali, že v USA pracovali ako tajní agenti pre Moskvu. Súd nariadil ich okamžitú deportáciu s tým, že do Spojených štátov sa nesmú nikdy vrátiť.

Rusko v rámci dohody prepustilo štyri osoby vrátane zbrojného analytika Igora Sutjagina, ktorého v roku 2004 odsúdili na 14 rokov za špionáž pre Washington. Ruský prezident Dmitrij Medvedev udelil všetkým milosť po písomnom priznaní ich viny. Odsúdení si už v Rusku odpykali väčšinu svojich trestov a najmenej dvaja z nich majú zdravotné problémy.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy