Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na viedenskom letisku si vymenili špiónov a odleteli
Zdielať na
Zahraničie

Na viedenskom letisku si vymenili špiónov a odleteli

Zdroj: SITA/Matthias Schrader

Najväčšia výmena od čias studenej vojny!

Ruské lietadlo ministerstva pre mimoriadne situácie typu Jak-42 odletelo ako prvé s desiatimi ruskými agentmi na palube. Pár minút po ňom odštartovalo aj americké lietadlo Boeing 767-200, ktoré odviezlo v Rusku prepustených štyroch špiónov.

Na viedenskom letisku Schwechat sa zdržali asi hodinu a pol. Presné informácie o destinácii lietadiel nie sú známe, no podľa agentúr ruské odletelo do Moskvy a americké do Londýna.

Americké lietadlo priviezlo desať ruských špiónov, ktorých pozatýkali minulý mesiac v amerických mestách a vo štvrtok hromadne predviedli pred federálny súd v newyorskej časti Manhattan. Všetci obvinení priznali, že v USA pracovali ako tajní agenti pre Moskvu. Súd nariadil ich okamžitú deportáciu s tým, že do Spojených štátov sa nesmú nikdy vrátiť. O pár hodín Rusi odleteli z New Yorku.

Rusko v rámci dohody prepustilo Alexandra Zaporožského, Gennadija Vasilenka, Sergeja Skrjipala a zbrojného analytika Igora Sutjagina, ktorého v roku 2004 odsúdili na 14 rokov za špionáž pre Washington. Ruský prezident Dmitrij Medvedev udelil všetkým milosť po písomnom priznaní ich viny. Odsúdení si už v Rusku odpykali väčšinu svojich trestov a najmenej dvaja majú zdravotné problémy.

Fakty o deportovaných agentoch a ich deťoch

- Medzi desiatimi údajnými agentmi deportovanými z USA sú štyri manželské páry, ktoré mali celkovo šesť detí. Pri odchode z USA sa museli vzdať svojich bankových účtov a luxusných domov na predmestiach amerických miest.

- Všetci desiati sa pred americkým súdom priznali priznali ku konšpirácii v prospech zahraničnej vlády. Siedmi z nich, ktorí žili v USA pod falošnými menami, priznali svoju skutočnú identitu.

- Zatiaľ nie je jasné, kedy budú deti nasledovať svojich vyhostených rodičov. Minimálne jedno z detí pravdepodobne zostane v Spojených štátoch.

RICHARD A CYNTHIA MURPHYOVCI

Bývali v štáte New Jersey na severovýchode USA. Mali spolu dve dcéry vo veku 11 a sedem rokov. Počas vyšetrovania priznali, že ich pravé mená sú Vladimir a Lydia Gurjevovci.

MICHAEL ZOTTOLI A PATRICIA MILLSOVÁ

Žili v štáte Virgínia na východe USA spolu so svojimi dvoma deťmi vo veku jeden a tri roky. Ich pravé mená sú Michail Kucik a Natalia Pereverzevová. Pár vyjadril želanie, aby ich deti mohli odcestovať do Ruska.

DONALD HOWARD HEATHFIELD A TRACEY LEE ANN FOLEYOVÁ

S dvoma synmi vo veku 16 a 20 rokov bývali v Cambridge v štáte Massachusetts. Priznali sa, že ich pravé mená sú Andej Bezrukov a Elena Vavilovová.

JUAN LAZARO A VICKY PELAEZOVÁ

Lazaro bol v skutočnosti Michail Anatonoljevič Vaseknov. Jeho manželka Vicky Pelaezová, pôvodom z Peru, žila v USA pod svojím skutočným menom. Pár býval v meste Yonkers v štáte New York s minimálne jedným 17-ročným synom.

Podľa Pelaezovej právneho zástupcu tínedžer s najväčšou pravdepodobnosťou zostane v USA, rovnako ako jej 38-ročný syn z predchádzajúceho manželstva. Juan Lazaro junior je talentovaným klaviristom a v USA žije od narodenia. Pelaezová sa chce po deportácii vrátiť na rodinný ranč do Peru.

Rusi: Škandál vykonštruovala americká tajná služba!

Väčšina Rusov sa domnieva, že špionážny škandál vykonštruovali americké tajné služby, aby podkopali zlepšujúce sa vzťahy medzi bývalými nepriateľmi z čias studenej vojny. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky.

Podľa nich boli zadržania "provokáciou zo strany amerických špeciálnych služieb, zameranou na podkopanie vzťahov medzi Spojenými štátmi a Ruskom," uviedlo dnes ruské centrum Levada.

Iba desatina opýtaných sa podľa neho domnieva, že USA zadržali skutočných ruských špiónov, kým 37 percent uviedlo, že odpoveď na túto otázku je ťažká. Prieskum sa uskutočnil začiatkom júla a zúčastnilo sa na ňom 1600 respondentov zo 130 miest.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy