Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Desiatku ruských špiónov deportovali z krajiny
Zdielať na
Zahraničie

Desiatku ruských špiónov deportovali z krajiny

Zdroj: TASR

Moskva na oplátku za desiatku ruských špiónov prepustí na slobodu štyroch Rusov odsúdených za spoluprácu so Západom

Členov špionážnej siete súd odsúdil na čas strávený vo väzbe, zároveň bolo rozhodnuté o ich vyhostení z krajiny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa americkej súdnej moci.

Za desiatku špiónov Moskva prepustí na slobodu štyroch ruských občanov odsúdených za spoluprácu so západnými tajnými službami. Ide o najväčšiu výmenu špiónov od konca studenej vojny.

Desaťčlennú skupinu ruských občanov zatkla americká FBI 27. júna v New Yorku, Massachusetts a Virgínii. Za úlohu mali infiltrovať sa do vysokých politických kruhov v USA a získavať dôverné informácie.

Či títo agenti poskytli Rusku významnejšie tajné informácie, je podľa agentúry AP otázne.

"Nikto z daných ľudí podľa mojich poznatkov neposkytol žiadne informácie, ktoré by sa nedali získať na internete," uviedol Robert Baum, obhajca jednej z obžalovaných Anny Chapmanovej.

TASR

Ruský prezident Dmitrij Medvedev podľa dnešného oznámenia Kremľa podpísal dekrét o udelení milosti štvorici odsúdených. Sú to vojenský analytik Igor Suťagin (na druhej fotografii), dvojitý agent Alexander Zaporožskij, Gennadij Vasilenko a Sergej Skripal. Rusko súhlasilo, aby sa spolu s členmi svojich rodín vysťahovali do USA, uviedla agentúra RIA Novosti.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy