Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Slovensko zvolili za podpredsedu Rady OSN pre ľudské práva
Zdielať na

Slovensko zvolili za podpredsedu Rady OSN pre ľudské práva

Zdroj: TASR/Boris Gandel/ilustračné

Nominácia SR odráža rozsiahlu angažovanosť Slovenska na pôde Rady.

Nominácia SR zo strany východoeurópskej skupiny odráža rozsiahlu angažovanosť Slovenska na pôde Rady, prioritizáciu tejto agendy v celkovom kontexte slovenskej zahraničnej politiky a nepochybne aj vysoký štandard podpory a ochrany ľudských práv na národnej úrovni, konštatoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR. Pozícia podpredsedu je prirodzeným zavŕšením historicky prvého mandátu SR v tomto principiálnom ľudskoprávnom orgáne systému OSN.

Slovensko bude na poste podpredsedu Rady OSN pre ľudské práva pôsobiť práve v čase, kedy sa nachádza na rozhodujúcej križovatke – v roku 2011 má byť finalizovaný proces jej revízie po piatich rokoch existencie.

Osobitne zaväzujúcou skutočnosťou pre SR je, že v pätčlennom byre bude zastúpená ako jediná krajina EÚ a v tomto smere bude preto dôrazne presadzovať jej priority a predstavy na budúce akcieschopné fungovanie tohto mechanizmu v smere účinného riešenia krízových ľudskoprávnych situácii kdekoľvek vo svete.

V Rade OSN pre ľudské práva Slovensko pôsobí od júna 2008, jeho trojročný mandát vyprší v júni 2011. Slovenská republika je na pôde Rady aktívna predovšetkým v oblasti práv detí.

Predpokladá sa, že Slovenskom vedená iniciatíva na zriadenie komunikačnej procedúry k Dohovoru OSN pre práva dieťaťa bude ešte v tomto roku materializovaná predložením súvisiaceho Opčného protokolu, informoval Tlačový odbor MZV SR.

Najčítanejšie správy