Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nepokoje v Kirgizsku neutíchajú, Rusko zvažuje pomoc
Zdielať na

Nepokoje v Kirgizsku neutíchajú, Rusko zvažuje pomoc

Vláda odhaduje počet obetí etnických zrážok medzi Kirgizmi a Uzbekmi na viac než 110, 1500 ľudí je zranených, 75 000 ľudí, najmä detí, žien a starších už utieklo do Uzbekistanu.

Stále sa rozširujúce nepokoje začali v druhom najväčšom meste krajiny Oš, mocenskej bašte zosadeného exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Ozbrojené skupiny Kirgizov tam začali útočiť na etnických Uzbekov, vraždiť, vypaľovať ich domovy a okolité dediny.

Do susedného Uzbekistanu sa už uchýlilo viac ako 75.000 utečencov. Ide prevažne o starších ľudí, ženy a deti a mnohí z nich sú zranení. Uzbecké úrady začali pre nich stavať niekoľko utečeneckých táborov.

Dnes vypukli v meste Oš, v ktorom rapídne ubúdajú zásoby jedla a pitnej vody, ďalšie požiare. Kirgizská dočasná vláda v Biškeku priznala, že sa jej situácia v meste vymkla spod kontroly a požiadala Rusko o vojenskú pomoc.

V inom meste sužovanom nepokojmi, v Džalalabate, ozbrojení Kirgizi obsadili hlavné námestie.

Kremeľ zvažuje vojenskú pomoc pre Kirgizsko

REUTERS

Ruský prezident Dmitrij Medvedev zváži vojenskú pomoc pre Kirgizsko, ktorú cez víkend po prvej žiadosti dočasného kirgizského vedenia odmietol. Informovalo o tom dnes rádio Echo Moskvy.

Členovia Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), ktorá združuje sedem bývalých sovietskych republík vrátane Kirgizska, plánujú na dnešnom stretnutí v Moskve hovoriť o možnostiach obnovenia poriadku v stredoázijskom štáte.

Ruský prezident uviedol, že etnické zrážky v Kirgizsku musia byť zastavené čo najskôr, informovali ruské tlačové agentúry.

Medvedev v sobotu odmietol žiadosť dočasnej kirgizskej prezidentky Rosy Otunbajevovej o vyslanie ruských mierových jednotiek na potlačenie nepokojov a rabovania.

REUTERS

Najnovšie násilnosti v južnom Kirgizsku, kde pretrvávajú nepokoje od aprílového zvrhnutia prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, si podľa úradov vyžiadali najmenej 114 obetí na životoch a vyše 1500 zranených.

V Kirgizsku sa nachádzajú základne USA i Ruska, ktoré na ochranu svojej základne v nedeľu vyslali stovky ďalších vojakov.

Najčítanejšie správy