Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Thajská vláda odmieta podmienky demonštrantov
Zdielať na

Thajská vláda odmieta podmienky demonštrantov

Demonštranti v Bangkoku prejavili ochotu rokovať, pokiaľ armáda zastaví streľbu. Vojenský zásah však pokračuje.

Krvavé zrážky radikálnych stúpencov opozície s armádou si v hlavnom meste od štvrtku vyžiadali už najmenej 30 mŕtvych a vyše 230 zranených a centrum mesta premenili na bojisko. Pokračujúce zrážky, pre ktoré v zasiahnutých oblastiach uviazli vydesení obyvatelia, naďalej hrozia prerásť do širšieho konfliktu.

"Vyzývame vládu na zastavenie streľby a stiahnutie vojakov. Sme pripravení okamžite vstúpiť do rokovacieho procesu," uviedol jeden z vodcov protestov Nattawut Saikai. "Nemáme žiadne iné podmienky, nechceme žiadne ďalšie obete."

Hovorca kabinetu Panitan Wattanayagorn však povedal, že niet žiadneho dôvodu na stiahnutie vojakov, keďže "úrady nepoužívajú zbrane na zásah proti civilistom". Vláda vyhlasuje, že jediným cieľom operácie sú ozbrojení "teroristi" medzi stúpencami opozičného hnutia tzv. červených košieľ.

Thajská vláda dnes vyhlásila výnimočný stav pre ďalších päť provincií, v Bangkoku bude pondelok a utorok oficiálne deň pracovného voľna. Výnimočný stav okrem hlavného mesta tak platí už v 22 regiónoch. Väčšina z týchto provincií je na severovýchode krajiny, ktorý je baštou protivládneho hnutia červených košieľ.

Zdravotnícke záchranné centrum dnes zvýšilo počet obetí na 30, vo všetkých prípadoch išlo o civilistov.

Súčasťou najnovších bezpečnostných opatrení vlády je aj monitorovanie finančných transakcií spojených s protivládnym hnutím červených košieľ. Národná rada bezpečnosti oznámila sledovanie účtov a aktív osôb napojených na zvrhnutého premiéra Thaksina Šinavatru, žijúceho v exile. V prípade podozrení budú takéto účty zmrazené.

Vláda tvrdí, že multimilionár Šinavatra je de facto vodcom a hlavným financovateľom demonštrantov, ktorí okupujú obchodné centrum Bangkoku. Demonštranti žiadajú odstúpenie vlády, rozpustenie parlamentu a vypísanie nových volieb.

Thajská vláda dnes napokon ustúpila od vyhlásenia zákazu nočného vychádzania v niektorých častiach 15-miliónového Bangkoku. Zákaz by bol raritou v meste známym čulým nočným životom. Premiér Abhisit Vedžaživa ho dnes avizoval s cieľom obnoviť poriadok. Armáda však uviedla, že takéto opatrenie zatiaľ nie je potrebné.

Protivládni demonštranti sa zabarikádovali v obchodnej štvrti Bangkoku, ktorú obsadili ešte v marci. Stovky radikálov bojujú proti vojakom zápalnými fľašami a podomácky vyrobenými raketami.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy