Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Únik ropy v Mexickom zálive by mohol byť zastavený do desiatich dní
Zdielať na
Zahraničie

Únik ropy v Mexickom zálive by mohol byť zastavený do desiatich dní

Zdroj: TASR/AP

Únik ropy nezastaví jej ťažbu vo veľkých hĺbkach v mori rovnako, ako prípad "raketoplánu Apollo 13 nezastavil vesmírny program"

Pre spravodajskú stanicu BBC to v Londýne uviedol výkonný riaditeľ BP Tony Hayward a dodal, že "najhorším možným scenárom" by bol čas dlhší ako 10 dní, ale nedá sa to odhadnúť.

Podľa Haywardových slov robí firma na zmiernenie škôd v Mexickom zálive všetko, čo sa len dá. Zdôraznil, že bolo dôležité vziať si z nešťastia na vrtnej súprave ponaučenie, aby sa takým udalostiam predišlo.

Únik ropy nezastaví jej ťažbu vo veľkých hĺbkach v mori rovnako, ako prípad "raketoplánu Apollo 13 nezastavil vesmírny program". Ani veľké letecké nešťastia neznamenali koniec lietania, dodal Hayward.

Krízový štáb dnes oznámil, že americký Úrad na ochranu životného prostredia (EPA) povolil firme BP bojovať s ropným znečistením na dne mora aj pomocou chemikálií.

Úrad súhlasil s doteraz celkom neznámym postupom až po mnohých testoch a zisťovaní názorov expertov. BP tak môže v hĺbke 1500 metrov aplikovať chemikálie priamo na oboch miestach úniku ropy.

Chemická látka Corexit 9500 by mala hustú ropu, nebezpečnú pre pobrežie, zmeniť na neškodnú kvapalinu ešte pred tým, ako dosiahne hladinu mora. Doteraz sa to robilo len na povrchu mora.

Kritici tohto postupu argumentujú, že sa ešte vie primálo o pôsobení chemickej látky Corexit 9500 na morské organizmy. Obávajú sa trvalých následkov pre ryby a život v mori.

Nezávisle od použitia chemikálie sa BP dnes ďalej snažil zachytávať ropu priamo z miesta väčšieho úniku. Koncern kladie rúru, dlhú 1,6 kilometra, ktorou chce odčerpávať ropu na loď na hladine.

"Dúfame, že to vyjde. Ešte to nikto neskúšal," povedal šéf operačného strediska BP Doug Suttles. Dodal, že takto by mohlo byť odsatých až 85 percent ropy. Zvyšok vyteká z ďalšieho neutesneného miesta, ktoré vzniklo po potopení vrtnej plošiny.

Ak sa BP nepodarí zaviesť rúru do potrubia a odčerpávať ropu takýmto spôsobom, chcú na potrubie nasadiť kupolu cylindrického tvaru. Zariadenie s výškou asi 1,5 metra je už pripravené na morskom dne.

Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Odvtedy uniká do Mexického zálivu denne najmenej 700 ton ropy. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy