Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Dvanásť mŕtvych v bani na Sibíri!
Zdielať na

Dvanásť mŕtvych v bani na Sibíri!

Záchrannú akciu prerušil druhý výbuch, počet obetí sa zvýšilo.

Okolo 80 osôb, medzi nimi aj záchranári, zostávajú predbežne uväznení v podzemí, ich osud nie je známy. Príslušníci záchranných zložiek, ktorí pracujú na mieste, však netaja, že počet obetí banského nešťastia sa v dôsledku jedovatých plynov môže výrazne zvýšiť.

Časti bane zaplnil po druhom výbuchu dym, pre ktorý záchranárske tímy prerušili záchrannú akciu a koncentrujú sa na čistenie vzduchu, informovala agentúra ITAR-TASS.

Z 312 baníkov, ktorí sa nachádzali v podzemí v čase prvého výbuchu, 66 boli uviaznutí v podzemí ešte štyri hodiny po explózii, povedal bez uvedenia ďalších detailov Valerij Korčagin z ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

Príčina výbuchu v najväčšej ruskej podzemnej uhoľnej bani predbežne nie je známa. Agentúra Associated Press pripomína, že výbuchy v baniach a priemyselných komplexoch sú v Rusku a iných krajinách bývalého Sovietskeho zväzu pomerne časté. Najčastejšou príčinou býva nedodržanie bezpečnostných opatrení zo strany podnikov alebo samotných robotníkov.

V decembri zahynuli pri výbuchu v bani na železnú rudu na Urale deviati ľudia. Explóziu spôsobila nesprávna preprava trhavín.

Najčítanejšie správy