Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V Záporoží na Ukrajine odhalili sochu Stalina
Zdielať na

V Záporoží na Ukrajine odhalili sochu Stalina

Zdroj: SITA/AP

Komunisti si napriek protestom prezidenta urobili po svojom.

Komunistická strana Ukrajiny v stredu napriek protestom zo strany prezidenta Viktora Janukovyča odhalila v meste Záporožie sochu bývalého sovietskeho diktátora Josifa Visarionoviča Stalina. Monument odhalili na slávnosti za účasti asi 500 ľudí vrátane veteránov z druhej svetovej vojny a členov komunistickej strany. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti.

Viaceré politické zoskupenia na Ukrajine voči postaveniu pamätníka protestovali a pridal sa k nim aj samotný Janukovyč, ktorý chcel o tejto otázke vypísať miestne referendum. Hovorca jeho Strany regiónov však teraz uviedol, že výstavba sochy je v súlade so zákonom a netreba na ňu žiadne špeciálne povolenie.

Stalina, ktorý vládol v Sovietskom zväze takmer 30 rokov až do smrti v roku 1953, vinia zo smrti miliónov ľudí v trestaneckých táboroch ako aj v čase násilnej kolektivizácie poľnohospodárstva. V Rusku ale aj na Ukrajine má však stále mnohých obdivovateľov a prívržencov, ktorí zdôrazňujú jeho úlohu pri víťazstve Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne.

Najčítanejšie správy