Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Grécky štrajk si vyžiadal už tri obete
Zdielať na

Grécky štrajk si vyžiadal už tri obete

Grékov rozohnala polícia až slzotvorným plynom. Hlasujte v ANKETE!

V Aténach zasiahla polícia proti skupine protestujúcich, ktorí sa pokúšali vniknúť cez zábrany do budovy parlamentu. Ďalšia skupina hádzala zápalné fľaše na obchody a banky. V Solúne mladí demonštranti hádzali kamene do obchodných výkladov a okien bánk. Na zhromaždení v Aténach sa zišlo asi 25 000 ľudí, v Solúne asi 20 000.

Grécko v stredu zasiahol generálny štrajk proti úsporným opatreniam, ktoré schválila socialistická vláda a o ktorom bude vo štvrtok hlasovať parlament. Odborový zväz ADEDY odštartoval 48-hodinový štrajk pracovníkov verejného sektora už v utorok, v stredu sa k nemu pridali aj zamestnanci súkromnej sféry združených v odborovom zväze GSEE.

Tisíce ľudí pochodovali ulicami Atén smerom k budove parlamentu. Verejná doprava v krajine je paralyzovaná, nepremávajú trajekty, letecká doprava je zastavená už od polnoci. Už druhý deň sú zatvorené ministerstvá, vládne úrady, školy, čiastočne nemocnice, poskytovatelia verejných služieb, väčšina obchodov.

Gréci protestujú proti úspornému balíčku, v rámci ktorého Grécko na tri roky zmrazí platy vo verejnom sektore, škrtne trinásty a štrnásty plat, zníži sociálne dávky, zruší mimoriadne sezónne dávky pre dôchodcov a zvýši priemerný vek odchodu do dôchodku z terajších 53 na 67 rokov. "Grécki občania majú priniesť obete, no bohatí neplatia nič," vyhlásil šéf odborov GSEE Giannis Panagopoulos. Prijatie balíčka je podmienkou na získanie finančných prostriedkov od EÚ a MMF.

Myslíte si, že Grécko štrajkuje oprávnene? Hlasujte v našej ANKETE.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy