Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Munícia pre Ukrajinu bola jednou z tém rozlúčkovej návštevy Zuzany Čaputovej
Zdielať na

Munícia pre Ukrajinu bola jednou z tém rozlúčkovej návštevy Zuzany Čaputovej

KYJEV / Veľkou témou rozlúčkovej návštevy Zuzany Čaputovej na Ukrajine vo funkcii prezidentky bola zbierka na muníciu pre ukrajinských vojakov. Suma, ktorú dokázali vyzbierať, už prekročila 4-milióny eur.

​Jednou z hlavných tém poslednej návštevy Zuzany Čaputovej na Ukrajine vo funkcii prezidentky v Kyjeve bola aj zbierka Munícia pre Ukrajinu, do ktorej sa zapojili obyčajní ľudia, ktorí Ukrajinu podporujú od začiatku invázie Ruska. Vyzbieraná suma už prekročila 4-milióny 200-tisíc eur.

"Ďakujem, ďakujem veľmi pekne. Je to veľmi dôležité. Ste tu veľmi vítaný," znel odkaz prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Podľa slov Doda Dobríka z iniciatívy Darček pre Putina sa za prvé 4 milióny eur, ktoré Slováci v zbierke munícia pre Ukrajinu vyzbierali, bude nakupovať delostrelecká munícia.

Po rozlúčkovej návšteve Zuzany Čaputovej vo funkcii prezidentky na Ukrajine. Aj ona priznala, že úspešná iniciatíva občianskych združení podporená viac ako 60-tisíc prispievateľmi vzbudila pozornosť: "Bolo to prítomné na všetkých stretnutiach, jedno obrovské ďakujem všetkým ľuďom na Slovensku."

Nie je to však len o tom, že za zbierku na muníciu, na ktorú sa skladajú Slováci, ďakovali známe osobnosti Ukrajiny či vojaci z frontových línií. Bežný občania o nej vedia oveľa viac ako len to, koľko sa vyzbieralo. Potvrdila to aj novinárka portálu Aktuality.sk Stanka Harkotová, ktorá žije v Kyjeve už dva roky. "Ja som nedávno, zhodou okolností robila rozhovor s ukrajinským vojakom a spomenula som tú zbierku a on automaticky vedel zareagovať, že áno, niečo mu to hovorí," priblížila.

"Ľudia do zbierky prispievali dobrovoľne, od srdca. A v tom je cena tej zbierky nesmierna. Naša vďačnosť sa ani nedá slovami vyjadriť," zhodnotil operný režisér Mykola Tretiak. Zmluva o nákupe munície za peniaze vyzbierané Slovákmi sa podpíše v Česku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy