Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prezident poveril Orbána zostavením vlády
Zdielať na
Zahraničie

Prezident poveril Orbána zostavením vlády

Zdroj: TASR/MTI/Laszlo Beliczay

Krátko pred stretnutím medzi Orbánom a Sólyomom prenikla do médií informácia, že Orbánov Fidesz už so Sólyomom v budúcnosti neráta

Orbánova strana Fidesz vysoko zvíťazila v aprílových parlamentných voľbách, pričom podľa predbežných výsledkov získala dvojtretinovú, teda ústavnú väčšinu v parlamente. Fidesz už pred voľbami tvrdil, že aj ak sa mu nepodarí získať ústavnú väčšinu, zostaví po voľbách jednofarebnú

"Mandát, ktorý voliči Fideszu dali, je nespochybniteľne veľký - viac ako dvojtretinový. Budúca vláda však chce slúžiť až trom štvrtinám," vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí so Sólyomom Orbán.

Zároveň ocenil úlohu, ktorú prezident v posledných rokoch na maďarskej politickej scéne zohrával. Podľa Orbána urobil "výnimočne veľa pre udržanie kvality maďarskej demokracie".

Práve v stredu pritom prenikli do maďarských médií informácie, že si Fidesz praje odchod Sólyoma z prezidentského postu. Podľa podpredsedu strany Zoltána Pokorneho zotrvá Sólyom vo svojom úrade len do augusta, kedy mu vyprší súčasný mandát, a v ďalšom funkčnom období ho už nahradí niekto iný. Podľa viacerých predstaviteľov Fideszu, ktorých cituje denník Népsabadság, by sa mal stať Sólyomovým nástupcom na poste maďarského prezidenta popredný politik Fideszu a predseda Maďarského olympijského výboru Pál Schmitt.

Zdielať na

Najčítanejšie správy