Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Po 45 rokoch prepustili vraha Malcolma X
Zdielať na
Zahraničie

Po 45 rokoch prepustili vraha Malcolma X

Zdroj: TASR/AP

Thomas Hagan sa priznal, že bol jedným z troch mužov, ktorí v roku 1965 v newyorskom Harleme zastrelili obhajcu černošských práv

Prepustenie 69-ročného Thomasa Hagana potvrdili v utorok americké úrady. Hagan, ktorý opakovane svoj čin oľutoval, podal žiadosť o prepustenie šestnásťkrát. Až na sedemnásty pokus ho minulý mesiac oslobodili.

Posledných 22 rokov mohol Hagan stráviť päť nocí v týždni vo svojom byte v newyorskom Brooklyne, na dve sa musel vždy vrátiť do väzenia na Manhattane. Na svojej internetovej stránke o tom informovala britská BBC.

Hagan sa priznal, že bol jedným z troch mužov, ktorí v roku 1965 zastrelili Malcolma X počas jeho prejavu na stretnutí Organizácie pre afroamerickú jednotu v divadle Audubon Ballroom v newyorskom Harleme. Počas procesu Hagan uviedol, že jeho dvaja komplici, ktorých obvinili spolu s ním, sú nevinní. Obaja trvali na svojej nevine a v osemdesiatych rokoch ich podmienečne prepustili.

V šesťdesiatych rokoch bol Hagan členom militantného hnutia Islamský národ, kde bol Malcolm X vedúcou osobnosťou. Malcolm X sa preslávil buričskými prejavmi, v ktorých vyzýval na ochranu čiernych a odsudzoval belochov. Neskôr sa začal prikláňať k umiernenej forme ochrany černošských práv čím si získal u členov hnutia Islamský národ nepriateľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy