Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Obetí zemetrasenia je už 1339!
Zdielať na
Zahraničie

Obetí zemetrasenia je už 1339!

Zdroj: TASR/Xinhua, Xing Guangli

Telá obetí nahádzali na seba a spálili, aby nevypukla epidémia

Takmer 12 000 ľudí pri zemetrasení utrpelo zranenia, z nich takmer 1300 bolo zranených vážne.

Včera záchranári spod trosiek dvojposchodového hotela v meste Ťie-ku vytiahli živé 13-ročné tibetské dievča. Na miesto jej výskytu upozornil pátrací pes. Dievča mohli vyslobodiť až po tom, ako žeriav zdvihol z miesta veľký betónový blok. Agentúra Sinchua uviedla, že spod trosiek dnes vytiahli aj 43-ročnú tibetskú ženu, ktorá strávila bez vody a jedla 50 hodín.

Tibetskí mnísi s rúškami na tvárach dnes v rozpore s miestnymi tradíciami obete zemetrasenie nakopili na seba a spálili, čomu sa prizerali tisíce miestnych obyvateľov. Podľa bežných zvyklostí by bolo prirodzenejšie nechať mŕtvych napospas supom, v prípade takto veľkého počtu obetí by to však bolo spojené so zdravotnými rizikami.

Tibetský duchovný vodca dalajláma, ktorý žije v indickom exile, dnes vyjadril prianie navštíviť región postihnutý zemetrasením. Čínske úrady, ktoré dalajlámu označujú za nebezpečného separatistu a odmietajú s ním rokovať, na jeho žiadosť ešte nereagovali.

Tisíce ľudí museli prežiť druhú noc v mrazivom počasí, keďže ich domy postavené prevažne z nepálených tehál sa zrútili. Región navštívil včera aj čínsky premiér Wen Ťia-pao. Vyzval záchranárov, aby nepoľavovali v úsilí nájsť živých ľudí, kým existuje čo i len minimálna nádej. Do mesta Jü-šu dnes smerovali konvoje vezúce stany, vodu, potraviny, prikrývky a lekárske vybavenie.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,9 zasiahlo oblasť Jü-šu v provincii Čching-chaj. Územie je súčasťou Tibetskej náhornej plošiny.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy