Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Obetí zemetrasenia je najmenej 617
Zdielať na
Zahraničie

Obetí zemetrasenia je najmenej 617

V postihnutej odľahlej oblasti Tibetskej náhornej plošiny sa zrútili stovky domov a viaceré školy, záchranári konečne prišli s pomocou

Zranenia utrpelo takmer 10.000 ľudí a tisíce ich ostali v mrazivom počasí bez domova po tom, ako séria zemetrasení a dotrasov spôsobila zrútenie mnohých budov z nepálených tehál v okrese Jü-šu v provincii Čching-cha. Podľa agentúry Sinchua je nezvestných približne 310 ľudí.

TASR/AP

Ako uviedol hovorca provincie Čchin-cha pre tlačovú agentúru DPA, do ťažko prístupnej oblasti sa dnes dostala prvá pomoc zvonku. Záchranári zápasili s mrazom a riedkym vzduchom v tibetských horách, no do postihnutého regiónu sa im podarilo doviesť zásoby jedla, pitnej vody, liekov a zdravotníckeho materiálu.

Úradom sa podarilo sprevádzkovať poškodenú cestu na miestne letisko, kam pomocou civilných aj vojenských lietadiel prevážajú záchranárov a humanitárne zásoby.

Miestni predstavitelia hovorili v stredu o naliehavej potrebe liekov a zdravotných pracovníkov. Podľa agentúry Sinchua v oblasti tiež "praskla" priehrada, z ktorej sa snažili zabrániť úniku vody, bližšie podrobnosti neboli známe.

Mnoho ľudí v mrazoch prespáva vonku, zemetrasenie ich pripravilo o 15.000 domov. Podľa čínskej štátnej agentúry zostalo až 100.000 ľudí bez strechy nad hlavou. Desiatky obetí si vyžiadalo zrútenie školy v Jü-šu.

Hlavné zemetrasenie s magnitúdou 6,9 malo epicentrum v horách, ktoré oddeľujú provinciu Čching-chaj od Tibetskej autonómnej oblasti.Čínsky prezident Chu Ťin-tchao a premiér Wen Ťia-pao vyzvali na maximálne úsilie pri záchranných prácach a vyslali na nich dohliadať vicepremiéra Chuej Liang-jüa.

Exilový tibetský duchovný vodca dalajláma, ktorý sa narodil v Čching-chaji, vo vyhlásení uviedol, že sa modlí za obete. "Dúfam, že týmto ľuďom sa dostane všetka možná pomoc a záchranné práce. Tiež skúmam, ako by som aj ja mohol prispieť k tomuto úsiliu," dodal.
      

Z trosiek domov zničených zemetrasením vytiahli 2 tisíc ľudí

Do 2 tisíc ľudí už pravdepodobne vytiahli z trosiek domov. Čínsky národný rozhlas uviedol, že sa spod trosiek podarilo zachrániť 2 038 ľudí, pričom Čínsky spravodajský servis informoval o 1 045 zachránených. 

Ide o najničivejšie zemetrasenie od otrasov s magnitúdou 8,0, ktoré v máji 2008 zasiahli tú istú provinciu. Počet mŕtvych alebo nezvestných sa vtedy vyšplhal nad 87-tisícovú hranicu.

Podľa Čínskeho spravodajského servisu do oblasti záchranných prác úrady vyslali viac ako 6 300 vojakov a príslušníkov polície. Medzi nimi sú vojenskí lekári, banícke záchranné tímy a rôzne ďalšie vojenské jednotky z celej krajiny. Podľa ministerstva pre verejnú bezpečnosť by do oblasti malo doraziť ďalších 2 200 policajtov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy