Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Medvedev potvrdil zodpovednosť Stalina za zločin v Katyni
Zdielať na
Zahraničie

Medvedev potvrdil zodpovednosť Stalina za zločin v Katyni

Zdroj: Dmitrij Medvedev

Obdobie po sobotňajšej tragédii vníma nielen ako čas skúšok pre Poľsko, ale aj pre medzinárodné vzťahy

Na margo Stalina a ľudí pracujúcich pod jeho vedením najvyšší ruský predstaviteľ povedal, že sa dopustili zločinu. Podľa neho je to zrejmé a dodal, že sa dopustili aj zločinov voči vlastnému národu.     

Medvedev, ktorý už krátko po sobotňajšom leteckom nešťastí poľského prezidentského špeciálu pri Smolensku vyhlásil na pondelok 12. apríla štátny smútok v Ruskej federácii, dal aj v aktuálnom rozhovore najavo, že obdobie po tejto tragédii vníma nielen ako čas skúšok pre Poľsko, ale aj pre medzinárodné vzťahy.     

Ruský prezident nebude chýbať na pohrebe Lecha Kaczynského s manželkou, ktorý sa uskutoční v nedeľu 18. apríla v Krakove. Prvý pár Poľskej republiky zahynul spolu s ďalšími viac ako 90 osobami, vrátane celého radu ďalších predstaviteľov štátu, parlamentu i mimovládnych organizácií a takmer celej poľskej generality, v troskách lietadla. To vtedy smerovalo na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 70. výročia katynskej masakry.     

Na začiatku druhej svetovej vojny v roku 1939 Červená armáda obsadila východné Poľsko a uväznila 21 768 dôstojníkov poľskej armády, kňazov a intelektuálov. Tajná polícia NKVD 13. apríla 1940 začala s ich popravou v lese neďaleko Katyne, mesta ležiaceho v Smolenskej oblasti. Varšava tvrdí, že boli všetci zavraždení, v dosiaľ objavených masových hroboch sa podarilo nájsť asi 14 000 mŕtvych tiel. Poľskí historici sa domnievajú, že cieľom masakry bolo zlikvidovať poľskú elitu a zabrániť tým znovuzrodeniu zvrchovaného poľského štátu.     

Po objavení masových hrobov obetí 13. apríla 1943 príslušníkmi Wehrmachtu došlo k prerušeniu kontaktov medzi poľskou exilovou vládou v Londýne a bývalým ZSSR. Masaker sa stal predmetom nacistickej propagandy, avšak Stalinovo sovietske vedenie popieralo akúkoľvek zodpovednosť za túto udalosť a obvinilo z masakry fašistov. Až v období perestrojky a glasnosti dal Michail Gorbačov definitívne najavo, že zodpovednosť za udalosti v Katyni nesie niekdajší ZSSR, čo si však nástupnícke štáty sovietskeho impéria neosvojili. Podľa archívnych materiálov príkaz na zabitie poľských dôstojníkov podpísal sovietsky vodca Josif Stalin 5. marca 1940.

Zdielať na

Najčítanejšie správy