Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zo stajne niekto ukradol koňa, ten má patriť čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi
Zdielať na

Zo stajne niekto ukradol koňa, ten má patriť čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi

ROUDNICA NAD LABEM / Zo stajne pri Roudnici nad Labem na Litoměřicku neznámy páchateľ ukradol anglického plnokrvníka, ktorého hodnota je bezmála 1,2 milióna eur. Uviedla to polícia, ktorá pri pátraní žiada o pomoc verejnosť. Kôň bol podľa policajnej hovorkyne Pavly Kofrovej ustanovený v Krabčiciach. Podľa serveru Jezdci.cz patrí ukradnutý kôň čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi.

Kadyrovova stajňa bola od roku 2012 zaregistrovaná u organizácie Jockey Club Česká republika. Po ruskom vpáde na Krym a nadobudnutí účinnosti sankcií EÚ v roku 2014 české ministerstvo financií obmedzilo peňažné toky stajne. Mladá fronta Dnes (MfD) vlani upozornila, že Kadyrovovi patrila práve stajňa Darhorsa z Krabčic. Čečenský vodca je jedným z najmocnejších ľudí v Rusku a má blízke vzťahy s prezidentom Vladimirom Putinom.

Podľa polície neznámy páchateľ ukradol kone zrejme v noci z piatka na sobotu. Odstránil z posuvných dverí istiacu reťaz s karabínou a chovného žrebca odviedol. Šestnásťročný hnedák má na čele znak v tvare nepravidelnej hviezdy bielej farby a časť pravej zadnej nohy pod spenkovým kĺbom je rovnako bielej farby.

Policajti teraz po zlodejovi aj ukradnutom koni pátrajú. "Zároveň žiadajú verejnosť o spoluprácu. Ak môžete k uvedenému skutku poskytnúť akékoľvek informácie, volajte linku 158 alebo sa dostavte na najbližšiu policajnú službu. Za pomoc ďakujeme," dodala Kofrová.

Server Jazdci.cz uviedol, že žrebca menom Zazou kúpil Kadyrov v roku 2012. Celkovo absolvoval 36 dostihov, 9-krát zvíťazil a získal tak vyše 1,2 milióna eur. Pre uvalenie sankcií však Kadyrov nemohol s koňom nijako nakladať. Vlani v januári, teda ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu, sa dvojica rusky hovoriacich mužov pokúsila kone zo žrebčína odviezť. Upozornil na to Rádiožurnál. Majiteľ stajne Rostislav Kopecký odmietol koňa vydať. "Argumentovali, že ich povezú do Poľska a že v rámci Európskej únie môžu so zmrazeným majetkom pohybovať," povedal Kopecký Radiožurnálu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy