Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kráľovská rodina bude držať smútok do siedmeho dňa od pohrebu
Zdielať na

Kráľovská rodina bude držať smútok do siedmeho dňa od pohrebu

Zdroj: Royal Family

LONDÝN / Britská kráľovská rodina bude držať smútok od piatka, 9. septembra do siedmeho dňa po pohrebe zosnulej panovníčky Alžbety II. V Londýne tiež zaznejú salvy na počesť života kráľovnej, oznámil Buckinghamský palác.

 "V súvislosti s úmrtím Jej Veličenstva kráľovnej si Jeho Veličenstvo, kráľ Karol III. praje, aby trvalo obdobie kráľovského smútku odteraz až do siedmeho dňa po kráľovninom pohrebe," uviedol Buckinghamský palác vo vyhlásení. 

Kráľovský smútok budú držať členovia kráľovskej rodiny, personál kráľovskej domácnosti, predstavitelia kráľovskej domácnosti pri plnení svojich oficiálnych povinností a vojaci, ktorí sa zaviazali, že budú slúžiť počas ceremónií. Kráľovské rezidencie vrátane Buckinghamského paláca budú zatvorené až do kráľovninho pohrebu a ich vlajky budú stiahnuté na pol žrde ôsmej hodiny rána dňa, ktorý bude nasledovať po poslednom dni smútku.

Vypália salvy na počesť života zosnulej kráľovnej

Fyzické kondolenčné knihy v sídlach budú nahradené virtuálnou, ktorá bude dostupná na oficiálnej webovej stránke kráľovskej rodiny. Buckinghamský palác zverejnil aj bližšie detaily o salvách na počesť života zosnulej britskej panovníčky slovami: "Kráľovské salvy vypália v piatok, 9.9. v Londýne o 13. hodine v Hyde Parku príslušníci Kráľovského jazdeckého delostrelectva a z londýnskeho Toweru príslušníci Ctihodnej delostreleckej roty." Každá salva bude symbolizovať jeden rok života Alžbety II, takže celkovo ich bude 96.

Na úmrtie reagovala aj anglická FA, ktorá dočasne zrušila víkendové zápasy štyroch najvyšších futbalových súťaží.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy