Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Obama: USA a Rusko môžu zlepšiť vzťahy
Zdielať na

Obama: USA a Rusko môžu zlepšiť vzťahy

Zdroj: TSR/Ron Edmonds

Podľa Obamu Rusko a Spojené štáty by mali zlepšiť vzťahy

Obama po stretnutí s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom v Bielom dome tiež zopakoval, že chce v lete navštíviť Moskvu a stretnúť sa s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom.

Vzťahy oboch krajín dosiahli minulý rok najhoršiu úroveň od studenej vojny. Medzi priority patria rokovania o novej dohode o jadrovom odzbrojovaní, na ktorom sa Medvedev s Obamom dohodli minulý mesiac na summite v Londýne.

Lavrov sa vo štvrtok stretol aj s americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou, pričom sa zhodli na tom, že rokovania o boji proti šíreniu zbraní hromadného ničenia by nemali byť ovplyvňované inými medzinárodnými otázkami, ako sú napríklad situácia v Gruzínsku a iránsky jadrový program.

Lavrov po stretnutí s Obamom povedal, že obe krajiny pracujú na "zmenšovaní nezhôd pre dobro oboch krajín a medzinárodnú stabilitu." Obama i Medvedev vyjadrili súhlas, aby bol Program na redukciu strategických zbraní (START), ktorý je platný do konca roka 2009, nahradený novou dohodou. Lídri by sa mali stretnúť v júli v Moskve.

Najčítanejšie správy