Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Moslimovia v Brne premietli Fitnu
Zdielať na
Zahraničie

Moslimovia v Brne premietli Fitnu

V pakistanskom meste Karáči proti nemu protestovalo 25-tisíc ľudí, holandská televízia ho odmietla odvysielať, českí politici nad zákonnosťou jeho projekcie krútia hlavou - film Fitna. <b>VIDEO: Rozhovory so zaintresovanými</b>

V pakistanskom meste Karáči proti nemu protestovalo 25-tisíc ľudí, holandská televízia ho odmietla odvysielať, českí politici nad zákonnosťou jeho projekcie krútia hlavou - film Fitna.

Snímok holandského politika Geerta Wildersa viní Korán z teroristických útokov, snaží sa dokázať, že sa teroristi inšpirujú priamo textom svätej knihy. V Brne ho premietli sami moslimovia, chceli tým rozpútať diskusiu.

Film prirovnávajúci svätú knihu islamu Korán k Hitlerovej Mein Kampf doplnil predseda islamskej nadácie Hassan Muneeb filmom Schizma, odhaľujúcim odvrátenú stranu kresťanstva. "Wilders na svojom filme pracoval niekoľko mesiacov, film Schizma vznikal niekoľko hodín," komentoval Muneeb film.

Premietnutie snímky práve v Brne nie je náhodné, nachádza sa tu prvá islamská mešita na území Česka a práve slávi desiate výročie jej vzniku, nedávno navyše zaplavili Brno plagáty s karikatúrou proroka Mohameda.

Moslimská komunita chce film premietať po ďalších mestách Českej republiky a pozvať na jeho projekciu a následnú diskusiu aj priaznivcov krajnej pravice.

Zdielať na

Najčítanejšie správy