Jasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Guinea vydala zatykač na syna Margaret Thatcherovej
Zdielať na
Zahraničie

Guinea vydala zatykač na syna Margaret Thatcherovej

Zdroj: giardian.co.uk/PA

Guinejský súd chce prešetriť jeho podiel na pokuse o štátny prevrat, ktorý sa v tejto krajine uskutočnil v roku 2004.

Vrchný štátny zástupca v západoafrickej Rovníkovej Guinei vydal zatykač na Marka Thatchera, syna bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej. Guinejský súd chce prešetriť jeho podiel na pokuse o štátny prevrat, ktorý sa v tejto krajine uskutočnil v roku 2004.

Thatcher krok guinejskej justície odmietol. Za podľa neho neúmyselnú podporu pučistov bol totiž súdený už pred troma rokmi v Juhoafrickej republike.

"Súd v Juhoafrickej republike ma obvinil a súdil kvôli týmto prečinom, takže mi nie je jasné, čo viac ešte chcú robiť," povedal Thatcher britskému denníku The Daily Telegraph.

Od súdu Thatcher pred rokmi odišiel s podmienečným trestom a pokutou.  Guinejský štátny zástupca Jose Olo Obono ale dnes povedal, že má proti Thatcherovi k dispozícii nové dôkazy a že skorší trest bol neprimerane mierny.

"Mark Thatcher poskytol financie pre štátny prevrat v Rovníkovej Guinei a organizoval všetko čo sa týka dopravy," povedal Obono. "Nechápeme, ako ho mohla (Juhoafrická republika) prepustiť len s pokutou. Takúto záležitosť nemôžeme nechať bez povšimnutia," dodal.

Údajný plán na zvrhnutie prezidenta Rovníkovej Guinei Teodora Obianga Nguemy bol zmarený v marci 2004. Sponzori sprisahania chceli podľa úradov západoafrickej krajiny bohatej na ropu do jej čela dosadiť predstaviteľa opozície. Údajný puč len niekoľko dní pred jeho uskutočnením zahatili juhoafrické tajné služby.

Súd v Guinei už údajných pučistov potrestal. Mark Thatcher bol ale kvôli podozreniu, že pokus o prevrat financoval čiastkou 275.000 dolárov, súdený v oddelenom procese.

Zdielať na

Najčítanejšie správy