Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Tutanchamón zavítal do Viedne
Zdielať na
Zahraničie

Tutanchamón zavítal do Viedne

Tí, ktorí by si chceli poklady z hrobov panovníkov pozrieť na vlastné oči, majú jedinečnú možnosť. U našich susedov vo Viedni. Majú tam totiž klenoty jedného z tých najtajomnejších - faraóna Tutanchamóna. Nám sa ich tam, ako jednej z mála televíziií, podarilo aj nakrútiť. <b>VIDEO: Nazrite do sveta faraónov</b>

Asi nám dáte za pravdu, že faraóni a tajomné pyramídy odpradávna priťahujú záujem nielen historikov, ale aj verejnosti. Tí, ktorí by si chceli poklady z hrobov panovníkov pozrieť na vlastné oči, majú jedinečnú možnosť. U našich susedov vo Viedni. Majú tam totiž klenoty jedného z tých najtajomnejších - faraóna Tutanchamóna. Nám sa ich tam, ako jednej z mála televíziií, podarilo aj nakrútiť. 

Tutanchamón zomrel mladý a jeho smť bola zahalená tajomstvom. Rovnako ako dlho nevysvetliteľné úmrtia jeho objaviteľov. Presláveného Tunchamóna, ktorý nastúpil na trón vo ôsmych rokoch a zomrel v 19tich napokon objavila i Viedeň. Minimálne jeho sandále zo zlata, či iné artefakty z povestného Údolia kráľov. Videli sme ich aj my: V sídle rakúskych monarchov v Hofburgu.

Tematicky je to veľmi vydarené hlavne preto, že je tu veľa z osobného života faraónov. Priamo z Tutanchamónovho hrobu tam za takmer 20 euro nájdete 70 exponátov, ktoré vraj dovtedy Egypt neopustili. Veď len pozlátená replika faraónovej busty má hodnotu 2900 eur. Čo by stál originál, nám povedať nevedeli.

Čo však vieme, že táto ťažká maska je z číreho zlata a tak sa tam fotografovať nesmie. Inak by ste mohli dopadnúť ako jeden z návštevníkov, po ktorom skočila ochranka. Zlata a drahokamov je tam totiž viac než dosť. Minimálne na kanope, ktorá ukrývala Tutanchamónové vnútornosti.

Samotného Tutanchamóna, ktorý vládol pred 3000 rokmi a podľa najnovších teorií zomrel následkom infekcie po páde z koňa, uvidíte v nadživotnej veľkosti.

My sme v Etnologickom múzeu narazili na podarenú rodinku z Budapešti, ktorá tam mala plné ruky práce s výberom faraónskej čapice. Veď kto by nechcel byť aspoň na chvíľu faraónom? A tak sme tomuto pokušeniu neodolali ani my.

Viac uvidíte v dnešných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy