Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
S kamerou v problémovej dedine Mlynky
Zdielať na
Zahraničie

S kamerou v problémovej dedine Mlynky

Obec Mlynky je jediná, v ktorej žije viac ako 50 percent Slovákov. A paradoxne, v tejto dedine sú teraz problémy. My sme tam boli i s našou kamerou. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Obec Mlynky je jediná, v ktorej žije viac ako 50 percent Slovákov. A paradoxne, v tejto dedine sú teraz problémy. My sme tam boli i s našou kamerou.

Slovákov chcú zo slovenského domu v tejto obci vysťahovať. Tvrdia, že tento kúsok starostu nie je jeho jediným diskriminačným krokom.

Slováci tu žijú viac ako 260 rokov a spolunažívanie s Maďarmi bolo vždy dobré. Problémy vraj prišli až potom - keď nastúpil nový starosta. "Naše deti nemohli spievať po slovensky, recitovať po slovensky na obecných slávnostiach. Potom nám zrušili dvojjazyčný časopis," rozpráva nám tamojšia obyvateľka Marta Demjénová.

Napätie sa stupňovalo každým dňom. A teraz chce starosta obce, Slovákov zo slovenského domu vyhostiť. Podľa "hlavy" dediny tu však ide iba o to, že chcú vytvoriť vhodné podmienky aj pre iné menšiny.

Slováci by preto podľa jeho plánov k 1. aprílu mali prejsť do budovy základnej školy. Predstavitelia slovenskej menšiny v dedine vnímajú tento krok starostu ako diskriminačný. Podľa M. Demjénovej je to aj národnostný problém.

Starostove plány však pomaly dostávajú reálnu podobu a jeho plán už odhlasovalo aj miestne obecné zastupiteľstvo. Slováci v dedine sa obávajú, že takýmito krokmi si pomaly už ani nezachovajú ich slovenčinu. No a dokedy sa im to podarí to ostáva otázne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy