Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Srbsko obvinilo Západ, že sa v Kosove uchýlia k násiliu
Zdielať na
Zahraničie

Srbsko obvinilo Západ, že sa v Kosove uchýlia k násiliu

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Podľa Koštunicu, keď mocnosti spoznali, že Srbsko nezávislosť nikdy neuzná, "ukázali silu". Podľa neho siahli k "brutálnej sile, použili ostrelovačov a zakázanu muníciu".

Odstupujúci srbský premiér Vojislav Koštunica dnes obvinil vojakov NATO a políciu OSN, že použili "ostreľovačov a zakázanú muníciu", aby zvládli nedávny výbuch srbských nepokojov v Kosovskej Mitrovici proti nezávislosti Kosova.

"Boli to medzinárodné sily," povedal Koštunica v rozhovore pre denník Večernje Novosti, keď hovoril o výbuchu násilia v tomto meste na severe Kosova, pri ktorom bol zabitý ukrajinský policajt OSN a jeden Srb utrpel ťažké zranenia.

"Samozrejme, situácia v Kosove je veľmi zložitá a sú tam rozumní i nerozumní ľudia. Boj sa vedie o celé Kosovo," dodal srbský politik. Podľa jeho slov, keď mocnosti, ktoré podporujú nezávislosť pre albánsku väčšinu v provincii, spoznali, že Srbsko ju nikdy neuzná, "ukázali silu". Podľa Koštunicu siahli k "brutálnej sile, použili ostrelovačov a zakázanu muníciu".

Polícia OSN a vojaci NATO v Kosove nedávno vnikli do miestnej budovy súdu Spojených národov v Kosovskej Mitrovici, ktorú predtým násilne obsadili Srbi. Podle OSN i NATO srbská akcia bola iniciovaná Belehradom. Srbi tvrdia, že jeden z demonštrantov, ktorý je v bezvedomí, bol zasiahnutý ostrelovačom OSN. Koštunicove slová o "zakázanej munícii" sa podľa agentúry AP vzťahujú na plastikové strely.

Západ netají, že jeho vojaci boli nútení použiť v Kosovskej Mitrovici zbrane, ale tvrdia, že strieľali výhradne do vzduchu, aby demonštrantov zastrašili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy