Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V USA stiahli z trhu 70 miliónov kilogramov mäsa
Zdielať na
Zahraničie

V USA stiahli z trhu 70 miliónov kilogramov mäsa

Zdroj: Ernesto Andrade/ilustračné

Dôvodom bolo nerešpektovanie veterinárnych predpisov prijatých kvôli choroby "šialených kráv".

Kalifornský producent mäsa Hallmark/Westland Meat Packing stiahol z amerického trhu asi 70 miliónov kilogramov baleného masa, a oznámil tak dosiaľ najväčšiu takúto akciu v USA.

Dôvodom bolo nerešpektovanie veterinárnych predpisov prijatých kvôli chorobe "šialených kráv". Riziká nákazy zo získaného mäsa sú minimálne, uviedlo v nedeľu ministerstvo poľnohospodárstva USA.

Firma dobrovoľne stiahla z trhu všetko hovädzie vyprodukované od 1. februára 2006. Väčšina tohto mäsa už samozrejme bola skonzumována, upozornilo ministerstvo. Vďaka stiahnutiu z trhu bude možné jednoduchšie dohľadať skladované mäso v mraziarniach.

Hallmark porušila predpisy o porážaní chromého dobytka, ktorý už nemohol v čase porážky stáť na nohách, i keď predtým prešiel veterinárnymi kontrolami.

Výrobcovia mäsa musia v týchto prípadoch informovať veterinára, ktorí potom   musia rozhodnúť, či je mäso chromého zvieraťa možné umiestniť na potravinový trh. Vo väčšine prípadov sa vstupu takéhoto mäsa na trh bráni v rámci opatrenia proti riziku nákazy BSE.

Zdielať na

Najčítanejšie správy