Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kosovský parlament schválil nezávislosť, Srbsko ju odmietlo
Zdielať na
Zahraničie

Kosovský parlament schválil nezávislosť, Srbsko ju odmietlo

Zdroj: REUTERS

Kosovský parlament dnes dopoludnia jednomyseľne schválil vyhlásenie nezávislosti provincie na Srbsku.

Kosovský parlament dnes dopoludnia jednomyseľne schválil vyhlásenie nezávislosti provincie na Srbsku. Očakávaný akt okamžite odmietli srbský prezident Boris Tadić i premiér Vojislav Koštunica. Postoj Belehradu podporilo Rusko, ktoré obratom požiadalo o mimoriadnu schôdzku Rady bezpečnosti OSN.

Osamostatnenie Kosova schválilo všetkých 109 prítomných poslancov aklamáciou. Predtým prečítal premiér Hashim Thaçi text deklarácie nezávislosti, podľa ktorej Kosovo bude demokratickým, laickým a multietnickým štátom, ktorý zaistí rovnaké práva všetkým obyvateľom. Toto vyjadrenie je namierené predovšetkým na srbskú menšinu, ktorá odtrhnutie provincie od Srbska odmieta.

Potom vystúpil predseda parlamentu Jakup Krasniqi a prehlásil: "Kosovo je republikou - nezávislým, demokratickým a suverénnym štátom."

Keď utíchol nadšený potlesk účastníkov mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú dnes dopoludnia zvolal Thaçi, začali poslanci podpisovať prehlásenie  nezávislosti.

Srbský prezident Tadić v prvej reakcii odsúdil "jednostrannú a nezákonnú" deklaráciu a vyzval medzinárodné organizácie, aby "okamžite anulovali tento akt, ktorý porušuje základné princípy medzinárodného práva".

Premiér Koštunica nazval Kosovo "falošným štátom" a kritizoval amerického prezidenta George Busha za jeho podporu kosovskej nezávislosti. Srbská vláda očakávané odtrhnutie provincie na juhu krajiny už dopredu označila za neplatné.

O urýchlené konzultácie členov RB OSN okamžite požiadalo Rusko. O mimoriadnu schôdzku rady stojí i Belehrad. Srbský minister zahraničia Vuk Jeremić rozhlasovej stanici B92 povedal, že RB OSN by sa mohla zísť už v pondelok večer. Pokiaľ sa tak stane, pôjde do New Yorku s prezidentom Tadičom.

Podľa záberov spravodajskej stanice CNN privítalo vyhlásenie nezávislosti Kosova v uliciach metropoly Prištiny niekoľko tisíc ľudí, ktorí mávali červenými albánskými alebo americkými vlajkami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy