Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Čínska doprava sa spamätáva zo snehovej kalamity
Zdielať na
Zahraničie

Čínska doprava sa spamätáva zo snehovej kalamity

Čínska doprava sa začína spamätávať z následkov mrazov a prívalov snehu, ktoré krajinu postihli v uplynulých dňoch. <b>VIDEO: Čínska doprava sa vracia do normálu</b>

Čínska doprava sa začína spamätávať z následkov mrazov a prívalov snehu, ktoré krajinu postihli  v uplynulých dňoch.

Dnes sa podarilo obnoviť dopravu na železničných tratiach v južnej časti krajiny a na väčšine čínskych letísk. Vláda tiež zahájila mediálnu kampaň, v ktorej presvedčuje občanov o tom, že sa darí situáciu dostať pod kontrolu. Podľa meteorológov však bude snehová kalamita ešte niekoľko dní pokračovať.

Podľa ministerstva železníc sa preprava na tratiach v južnej Číne v zásade vrátila k obvyklému stavu.

Podľa ministerstva železníc sa doprava na tratiach v južnej Číne v zásade vrátila k obvyklému stavu. Podarilo sa ju obnoviť na kľúčovej trati z Kantonu do Pekingu. Ministerstvo taktiež plánuje vypraviť viacero zvláštnych vlakov. "Denne prepravíme v oblasti Kanton 400.000 cestujúcich," uvádza sa v jeho vyhlásení.

V Kantone, kde na nádražiach uviazli státisíce ľudí cestujúcich za rodinami na prázdniny pred čínskym novým rokom, sa do vlakov snažia dostať desiatky tisíc osôb. Ministerstvo železníc i čínsky meteorologický úrad však vyzývajú cestujúcich, aby svoje plány na cestu domov prehodnotili. "Kvôli ich bezpečnosti a uľahčeniu preťaženej dopravy doporučujeme robotníkom, aby zostali v mestách, kde pracujú," vyhlásil riaditeľ úradu Čeng Kuo-kang.

Čínska vláda sa snaží stabilizovať situáciu v doprave a obnoviť dodávky uhlia, potravín a elektriny do postihnutých oblastí. Zároveň zahájila intenzívnu mediálnu kampaň, ktorá má preukázať, že situácia je pod kontrolou, a zabrániť vypuknutiu nepokojov. "Pokiaľ zostaneme dobre organizovaní, podarí sa nám prekonať súčasné problémy," prehlásil premiér Wen Ťia-pao.

Mrazy, ktoré zasiahli Čínu 10. januára a postihli 78 miliónov ľudí sú najhoršie za posledných 50 rokov. Nepriazeň počasia spôsobila dopravný kolaps, kvôli nedostatočným dodávkam uhlia do elektrární Čínu tiež postihli výpadky prúdu.

Pri dopravných nehodách spôsobených počasím už zomrelo cez 60 osôb. Do likvidácie následkov snehovej kalamity sa zapojilo približne pol milióna vojakov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy