Polojasno
14°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Archeológovia v Egypte odkryli dedinu, ktorá je staršia než doba faraónov
Zdielať na

Archeológovia v Egypte odkryli dedinu, ktorá je staršia než doba faraónov

Zdroj: Twitter

KÁHIRA / Archeológovia veria, že sa stali svedkami objavu storočia. Pozostatky dediny, ktorá na tejto zemi bola zrejme ešte pred začiatkom vlády faraónov. A to až 5 tisíc rokov pred našim letopočtom.

Archeológovia v Egypte objavili zrejme jednu z najstarších dedín nájdených v delte Nílu, ktorá pochádza ešte z obdobia pred začiatkom vlády faraónov. Sídlo z neolitickej doby bolo nájdených asi 140 kilometrov severne od Káhiry, uviedlo egyptské ministerstvo pre pamiatky.

Hlavný archeológ Frederic Gio oznámil, že jeho tím našiel silá obsahujúce zvieracie kosti a potraviny, ktoré naznačujú, že tu ľudia žili už okolo piateho tisícročia pred naším letopočtom. To by bolo 2500 rokov pred začiatkom stavieb pyramíd v Gíze, informuje portál CNN.

https://twitter.com/cnni/status/1036636626670243840

Egypt v posledných rokoch často hlasno oznamuje nové objavy v nádeji, že sa mu podarí oživiť cestovný ruch po nepokojoch, ktoré nasledovali po povstaní v roku 2011.

Ani Slovensko nezaostáva za archeologickými objavmi. Pred rokom našli pod poľom najväčšie pohrebisko za ostatných 80 rokov, ktorého vek siaha do doby rímskej. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy