Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Unikátny objav: V jednej lastúre našli 10 perál
Zdielať na

Unikátny objav: V jednej lastúre našli 10 perál

Zdroj: Facebook/Cygnet Bay Pearl Farm

CYGNET BAY / Nálezom, ktorý sa skoro rovná zázraku, sa môže pýšiť austrálska rodina, ktorá sa pestovaním perál venuje vyše 60 rokov. V jednej lastúre ich našli až 10. A keďže šanca, že vznikne len jedna prírodná perla je v pomere 1: 10 000, tak ich cena sa vyšplhá na niekoľko miliónov.

"Za svoj život som sa stretol so stovkami či tisíckami lastúr a niečo podobné som nikdy nevidel," citoval majiteľa farmy Jamesa Browna britský server Daily Mail.

Brown patrí už do tretej generácie pestovateľov perál. Jeho rodina sa tomuto odboru v austrálskom regióne West Kimberley venuje už vyše šesťdesiat rokov, uvádza portál Daily Mail.

"Veľkosť perál sa pohybuje v rozpätí od piatich milimetrov až niekam k trojnásobku tejto veľkosti. Nielenže ich je desať, ale môžeme dokonca hovoriť o pomerne veľkých perlách," povedal Brown.

Trh s prírodnými perlami nepatrí na svete zrovna k tým najväčším. Každý takýto nález sa preto skoro rovná zázraku. Oproti tým umelo-vypestovaným sa tak ich cena ľahko vyšplhá až niekam k desaťnásobku a ide teda o milióny.

Na Brown farme sa zatiaľ ešte nerozhodli, ako s perlami naložia. "Ešte si nie sme istí, či ich chceme predať, alebo ich použijeme do šperkov. Zatiaľ si ich aspoň vystavíme u nás na farme," okomentoval Brown.

V minulosti sa zamestnancom podarilo dosiahnuť ešte jedného svetového rekordu. Drží totiž prvenstvo za najdrahšie umelo vypestovanú perlu. Merala 22 milimetrov a vážila 156 gramov. Údajne za ňu bolo ponúknuté okolo jedného milióna dolárov, ale nikdy nebola predaná.

Pozrite si reportáž o anonymnom kupcovi, ktorý kúpil na aukcii v Ženeve diamant za 6,5 milióna: 

Súvisiace články