Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vírus vtáčej chrípky objavili v zoo v Izraeli
Zdielať na
Zahraničie

Vírus vtáčej chrípky objavili v zoo v Izraeli

Smrtiaci kmeň vírusu vtáčej chrípky H5N1 bol dnes potvrdený u vtákov chovaných v malej zoologickej záhrade v detskom parku v meste Byniamina na severe Izraela. Nákazu už potvrdilo aj ministerstvo pôdohospodárstva. <b>VIDEO: Nakazené sliepky, detský park</b>

Smrtiaci kmeň vírusu vtáčej chrípky H5N1 bol dnes potvrdený u vtákov chovaných v malej zoologickej záhrade v detskom parku v meste Byniamina na severe Izraela. Nákazu už potvrdilo aj ministerstvo pôdohospodárstva.

Podozrenie na vírus vtáčej chrípky vzbudil úhyn 18 operencov v tejto detskej zoo. Po potvrdení nákazy bola utratená asi desiatka zostávajúcich vtákov v tejto mini-zoo. 

Ministerstvo pôdohospodárstva okrem toho preventívne zakázalo prepravu vtákov a hydiny v okruhu troch kilometrov. Rodičom detí potom doporučilo, aby pozorne sledovali zdravotný stav ich ratolestí. 

Izrael utratil zhruba 1,2 miliónov kusov hydiny minulí rok potom, čo sa vírom H5N1 nakazila hydina na niekoľkých farmách. Európska únia v tej dobe zakázala dovoz živej hydiny, hydinového mäsa a vajec z Izraela.

REUTERS

Vírus vtáčej chrípky od svojho objavenia v roku 2003 podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie usmrtil 212 ľudí. Väčšinu prípadov ochorenia ľudí vtáčou chrípkou doteraz zavinil priamy kontakt s nakazenou hydinou.

Odborníci sa však obávajú, že by vysoko patogénny vírus mohol zmutovať do formy, ktorá by bola ľahko prenosná medzi ľuďmi, a mohla by tak vyvolať pandémiu.

V priebehu posledného týždňa minulého roku si vírus vtáčej chrípky vyžiadal životy štyroch mladých žien v Egypte.

Zdielať na

Najčítanejšie správy