Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Çeku: Parlament v Prištine vyhlási nezávislosť Kosova v decembri
Zdielať na

Çeku: Parlament v Prištine vyhlási nezávislosť Kosova v decembri

Žiadame vyriešenie štatútu Kosova bezprostredne po terajších stodvadsiatich denných jednaniach a žiadame uznanie nezávislosti Kosova, uviedol Çeku.

Kosovský parlament v Prištine vyhlási nezávislosť juhosrbskej provincie Kosovo bezprostredne potom, keď 10. decembra skončí jednanie o štatúte tejto provincie, kde je 90 percent albánskeho obyvateľstva. Toto odhodlanie potvrdil kosovský premiér Agim Çeku v kosovskom parlamente, uviedla agentúra APA s odvolaním na belehradské médiá. Albánci vraj podľa neho neprijmú žiadne ďalšie jednania alebo časové odsúvanie rozhodnutí.

"Žiadame vyriešenie štatútu Kosova bezprostredne po terajších stodvadsiatich denných jednaniach a žiadame uznanie nezávislosti Kosova," uviedol Çeku. Momentálne jednanie o štatúte provincie vedie trojka Rusko, USA a EÚ. Sú to pokračovania rozhovorov medzi Belehradom a Prištinou, ktoré zaštíťoval sprostredkovateľ OSN Martti Ahtisaari. Tieto rozhovory skončili na jar. Otázka kosovského štatútu je však v slepej uličke. Ahtisaari doporučil, aby provincia dostala nezávislosť s dočasnou civilnou a vojenskou kontrolou zo strany medzinárodného spoločenstva. Medzinárodné spoločenstvo samostatnosť schvaľuje, Belehrad je ale ostro proti, a podporuje ho Rusko, ktoré má ako stály člen Rady bezpečnosti OSN právo vetovať akúkoľvek rezolúciu OSN, ktorá by provincii nezávislosť zaručovala. Belehrad je pripravený poskytnúť Kosovu ďalekosiahlu autonómiu.

Terajšia trojka má informovať generálneho tajomníka NATO o výsledkoch jednaní do 10. decembra. Zatiaľ čo USA a Európska únia to považujú za termín ukončenie jednaní, Rusko trvá na pokračovaní rozhovorov, dokiaľ nebude nájdené kompromisné riešenie. Çeku prehlásil v parlamente, že očakáva, že jednostranné vyhlásenie nezávislosti so sebou prinesie "radu výziev" od politických až po ohrozenie územnej celistvosti Kosova. "V spolupráci s našimi partnermi zvažujeme možné scenáre a výzvy, s ktorými by sme sa museli vysporiadať v prípade takéhoto vývoja. Môžem povedať, že rovnako ako sme my rozhodnutí zachovať mier, stabilitu, a územnú celistvosť Kosova, sú rozhodnutí tí, ktorí za to zodpovedajú, čo je v prvom rade NATO," prehlásil Çeku.

Srbský minister pre záležitosti Kosova Slobodan Samardžić označil vyjadrenie ako falošný sľub kosovským Albáncom. Demokratická strana Srbska premiéra Vojislava Koštunici považuje Çekove slová za hrubú hrozbu. Çeku by tým podľa nej podmínoval vyjednávací proces a dal najavo, že sa albánski separatisti orientujú na "deštrukciu a veľmi nebezpečný scenár". Kosovský premiér už tohto roku v júli prehlásil, že provincia by mala jednostranne vyhlásiť nezávislosť v Srbsku 28. novembra - v deň, kedy Albánia slávi štátny sviatok Deň nezávislosti. Zakrátko svoje vyhlásenia zmiernil slovami, že na jednostranné vyhlásenie nezávislosti nepomýšľa a išlo údajne len o ešte neprijatý návrh.

Najčítanejšie správy