Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Česi chystajú vojenské odvody pre ženy. Slovensko má v tejto otázke jasno
Zdielať na

Česi chystajú vojenské odvody pre ženy. Slovensko má v tejto otázke jasno

BRATISLAVA/PRAHA / Česká vláda odklepla novelu zákona o brannej povinnosti. Chce obnoviť odvody u všetkých mužov a žien po dovŕšení osemnásteho roku života. Dôvodom je to, že chce získať prehľad o zdravotnom stave bojaschopného obyvateľstva.

Povinná vojna pre všetkých tak, ako napríklad v Izraeli, ale v Čechách nebude - len povinné odvody.

"Nie je to návrat do čias, kedy bola povinná vojenská služba a kým bola zavedená profesionálna armáda," vysvetlil predseda českej vlády Bohuslav Sobotka.

"Tie odvody sú v podstate nejakou registráciou," dopĺňa minister obrany Martin Stropnický.

Jedná  sa teda skôr o prehľad o zdravotnom stave ľudí, ktorí sú v prípade ohrozenia štátu schopní obrany.

Dobrovoľná vojenčina

U nás sa evidencia všetkých mužov, ktorí dovŕšia osemnásť rokov, vedie tiež.  Prehľad o ich zdravotnom stave ale k dispozícii nie je.

"U nás sú v zmysle platnej legislatívy odvody vykonávané v čase vojny - u mužov vo veku 19 rokov a u žien na báze dobrovoľnosti. V súčasnosti sa pracuje na návrhu zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave," vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

V niektorých krajinách je dokonca pre ženy vojenčina povinná, pozrite si analýzu z Novín o 17:

Podľa bezpečnostného analytika je ale obnova povinného odvodu v Česku, čo sa obranyschopnosti štátu týka, výborný nápad.

"Hrozba vplyvom uplynulých udalostí rusko-ukrajinskej oblasti tu je. Zavedenie povinného odvodu je určite správny krok a je chybou, ak Slovensko nerobí zatiaľ žiadne opatrenia," myslí si bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

"Na Slovensku sa v súčastnosti pripravuje návrh zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave a pracuje sa i na legislatíve, ktorá súvisí s aktívnymi zálohami," dodala Balleková.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy